“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 168 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 168
Tanzimat edebiyatının birinci döneminde romantizm akımı benimsenmiş ve bu akıma uygun olarak romanda toplumsal fayda gözetilmiştir. Tanzimat edebiyatının ikinci döneminde ise realizm ve natüralizm akımlarının etkisinde romanlar yazılmıştır. Tanzimat romanlarında genellikle yanlış Batılılaşma, görücü usulü evlilik, kölelik, aşk gibi temalar ele alınmıştır. Kahramanlar bütünüyle olumlu ya da bütünüyle olumsuz kişiler olarak yansıtılmış, böylece romanda olaylar iyi-kötü çatışması üzerine oturtulmuştur. Bu dönem romanlarında zaman (tarihî romanlar dışında) Osmanlı toplumunun Batı’yla tanışmaya başladığı XIX. yüzyıldır. Mekân ise genellikle o dönem İstanbul’unun Çamlıca, Beyoğlu gibi gözde eğlence yerleridir. Tanzimat edebiyatının birinci dönem romanlarında çağına göre daha sade bir dil kullanılırken ikinci dönem romanlarında dildeki bu sadelikten uzaklaşılmıştır.
Şemsettin Sami’nin aynı zamanda ilk Türk romanı olan Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat adlı eseri, Namık Kemal’in İntibah, Cezmi; Ahmet Mithat’ın Felâtun Bey ile Râkım Efendi, Henüz On Yedi Yaşında adlı eserleri Tanzimat edebiyatının birinci dönem romanlarındandır. Sami Paşazade Sezai’nin Sergüzeşt, Re- caizade Mahmut Ekrem’in Araba Sevdası ve Nabizade Nazım’ın Karabibik adlı eserleri ise Tanzimat edebiyatının ikinci dönem romanlarındandır.
1875 yılında yazılan Felâtun Bey ile Râkım Efendi adlı romanda, Tanzimat Dönemi’nde edebiyatımızda sıkça görülen yanlış Batılılaşma sorunu ele alınmıştır. Bu romanda yazar; Batılılaşmayı yanlış anlayan, Batı’yı yalnız şeklen ve yüzeysel olarak taklit eden mirasyedi, tembel, savurgan, yarı bilgili kişileri Felâtun Bey’in; onun tam karşıtını ise çalışkan, tutumlu, kendi toplumunun değerlerine saygılı, Batı’yı daha yüksek bir bilinç düzeyinde kavrayan Râkım Efendi’nin kişiliğinde somutlaştırmıştır.
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Felâtun Bey ile Râkım Efendi adlı metnin tema ve konusunu belirleyiniz.
- Cevap:
2. Metinde yazar temayı belirgin kılmak için kişilerin hangi karşıtlıklarından yararlanmıştır? Açıklayınız.
- Cevap:
3. Metnin olay örgüsünü belirleyiniz.
- Cevap:
4. Metinde zaman ve mekân unsurlarının özelliklerini belirleyiniz.
- Cevap:
5. Metindeki dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.
- Cevap:
6. Metni bağlı olduğu edebî dönem ve akım açısından değerlendiriniz.
- Cevap:
7. Metinde, metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan sosyal ve tarihî unsurları belirleyiniz.
- Cevap:
8. Metni Sefiller adlı metinle aşağıdaki tabloda verilen özellikler açısından karşılaştırınız.
- Cevap:
Tür
- Felâtun Bey ile Râkım Efendi:
- Sefiller:
Biçim
- Felâtun Bey ile Râkım Efendi:
- Sefiller:
Üslup
- Felâtun Bey ile Râkım Efendi:
- Sefiller:
Anlatım teknikleri
- Felâtun Bey ile Râkım Efendi:
- Sefiller:
İçerik
- Felâtun Bey ile Râkım Efendi:
- Sefiller:
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 168 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap