“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 102 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 102
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Alaturka, Melih Cevdet Anday’ın Rahatı Kaçan Ağaç adlı şiir kitabında yayımlanmıştır. Şair, şiirde sözünü ettiği derdinin günlük yaşamda her zaman karşılaşılabilecek bir sorun olduğunu dile getirmektedir. Bu derdin çaresi olarak da yine sıradan, bilindik şarkıları, konuları işaret etmektedir. Melih Cevdet Anday, Alaturka şiirinde bir bakıma Garip akımının anlayışını ortaya koymaktadır. Nitekim şiirde sıradan konulara yer verilmesi, şairanelikten uzak durulması gibi özellikler Garip akımına aittir.
Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin önemli hareketlerinden biri olan Garip akımı, “I. Yeni” adıyla da anılır. Bu akımın sanatçıları, şiirin kelimelerle oluşturulan bir sanat olduğu düşüncesinden hareketle şiirde başka sanatlardan yararlanılmasına karşı çıkar.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Okuduğunuz metinden alınan “Çık benim şair tabiatım, çık orta yere” ve “Kim anlayacak sahiden olduğunu” dizelerindeki altı çizili kelimelerin anlamını şiirin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe SözlüKünden kontrol ediniz.
- Cevap:
Soru: 2) Şiirde söyleyici, “Çık benim şair tabiatım, çık orta yere / Fakir güzelinden söyle” sözlerini neden söylemiştir?
- Cevap:
Soru: 3) Şair, şiirde derdinin hangi kelimelerle ve nasıl anlatılmasını istiyor? Bunun sebebi ne olabilir?
- Cevap:
Soru: 4) Şiirin rahat bir söyleyişi olmasına rağmen söyleyicinin, şiirde “dil-i biçâre, baht-ı siyâh” tamlamalarını kullanmasının nedeni ne olabilir? Söyleyiniz.
- Cevap:
Soru: 5) Şiirin temasını söyleyiniz.
- Cevap:
Soru: 6) Şiirde ahenk hangi unsurlarla sağlanmıştır?
- Cevap:
Soru: 7) Aşağıda verilen şiirleri Alaturka şiiriyle içerik ve biçim yönünden karşılaştırınız. Karşılaştırma cümlelerinizi şiirlerin altındaki kutucuklara yazınız.
BİR GÜN
Kavuşmak bir gün toprağa,
Bir bahar cümbüşü olmak,
Dört mevsimde ayrı ayrı
Tabiatın düşü olmak…
Bir buluttan düşen yağmur,
Bir yıldızdan damlayan nur,
Bir yeşil yaprakta huzur,
Bir gonca gülüşü olmak…
Yazın savrulmak harmanda,
Kışın şahlanmak ummanda,
Fecre karşı bir ormanda,
Bir kuşun ötüşü olmak…
Yusuf Ziya Ortaç
RÜZGÂRLARIM KONUŞUYOR XIII
Anne girmem bu oyuncak dükkânına
Orda toplar, tayyareler, tanklar var.
Seviyorum söğüt dalı atımı
Tekme atmaz, ısırmaz
Ben yaşamak istiyorum
Ağaç gibi sessiz sessiz ve rahat.
Karınca kararınca değil,
Serile serpile boylu boyumca.
Anne girmem bu oyuncak dükkânına
Orda toplar, tayyareler, tanklar var.
Cahit Irgat
- Cevap:
İçerik:
Biçim:
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap