“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 108
Okuduğunuz şiir, İkinci Yeni şiirinin önde gelen temsilcilerinden biri olan İlhan Berk’e aittir. İlhan Berk, şiirlerinde yaşamı bir hareketlilik içinde görselleştirirken yaşamın içinde varlığını hissettirmeye yönelir. Nitekim okuduğunuz şiirde de yaşamın kaynağı olan “su”yu tabiatın durmayan akışı içinde bilinçli bir varlık gibi değişik niteliklerle dile getirmiştir. Hayale dönük, imgelere yaslanan, edebî sanatları özgürce kullanan, geleneğe göndermeler yapan şiirde; basitliğe sırt çeviren, aklın disiplininden uzaklaşan bir anlayışın yansımaları dikkat çekmektedir. Şair, şiirinde divan şiiri geleneğinin etkisiyle beyit nazım birimini ve lirizm yönü güçlü olan gazel nazım şeklini kullanmıştır. Ancak şiirde belirli bir ölçü, kafiye düzeni ve çeşidi kullanılmamıştır.
İlhan Berk’le birlikte İkinci Yeni sanatçıları, hikâye anlatan şiire karşı olduklarından ilk okunuşta anlaşılan, önceden düşünülerek kurulmuş şiirden uzak dururlar. Soyut bir şiir dilini hatta konuşma diline karşı bir dil anlayışını ilke olarak benimserken anlamı şiirden dışlayıp görüntüye bağlı kalırlar.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Şiirde söyleyici, tabiattaki unsurlardan hangilerinin kendisinde oluşturduğu çağrışımları dile getirmektedir?
- Cevap:
Soru: 2) Şiir boyunca hareketliliği sağlayan kelimelere örnekler veriniz.
- Cevap:
Soru: 3) Aşağıda verilen edebî sanatlara okuduğunuz şiirden örnek olabilecek dizeleri tabloya yazınız.
- Cevap:
İstiare ()
Teşhis ()
Hüsnütalil ()
Teşbih ()
Tezat ()
4) Su. Göğü seyrediyor. Gerip derisini
Yavaşça ve duruk. Yazarak yazısını
Bir ayraç açıp, bir elma gibi örneğin.
Uyur böcek, habersiz ondan. Birbaşına.
Soru: Su adlı şiirden alınan altı çizili ifadelerde şair, anlamsal olarak birbiri ile ilgisiz kelimeler arasında bağlantı kurmuştur. Siz de benzer iki örnek oluşturarak bunları aşağıya yazınız.
- Cevap:
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap