“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 111 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 111
Çeşmeler, Sezai Karakoç’un toplu şiirlerinin yer aldığı Gün Doğmadan isimli kitabından alınmıştır. Bu şiir belirli bir kafiye düzeni bulunmayan, serbest ölçü ile yazılmış bir şiirdir. Okuduğunuz şiir, dokuz bölümden oluşan Çeşmeler şiirinin ikinci bölümüdür. Sezai Karakoç, şiirlerinde imgeler aracılığı ile bütün bir İslam uygarlığını estetik, mimari ve kültürel boyutları ile yaşatmak ve yansıtmak istemiştir. Bu şiirinde de “çeşme” imgesi, birçok benzerlik ilişkisinin yanında temelde İslam uygarlığını sembolize etmektedir. Metinde ayrı yazılması gereken “terkedilmek, alınyazısı” kelimelerinin bitişik yazılması şiirin yazıldığı döneme özgü kullanımlardır.
20. yüzyıl Türk şiirinde Mehmet Âkif Ersoy’un, sonraları Necip Fazıl Kısakürek’in eserlerinde dinî değerler, geleneğe duyarlık ve metafizik unsurlar yer almıştır. 1960’lardan sonra Cahit Zarifoğ- lu, Erdem Bayazıt, Nurullah Genç gibi sanatçılar bu anlayış doğrultusunda eserler veren önemli isimlerdendir. Aynı sanat anlayışı dâhilinde Sezai Karakoç; dinî değerleri, geleneksel duyarlığı ve ideal bir dünya düzenine duyduğu özlemi ifade eden eserler vermiştir.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Söyleyici “eski zamanın kartvizitleri” sözüyle neyi anlatmak istemiştir?
- Cevap:
Soru: 2) Okuduğunuz şiirde şairler, çeşmeleri niçin kendilerine benzetmektedir?
- Cevap:
Soru: 3) Sezai Karakoç’un okuduğunuz şiirinde şairlere yüklediği toplumsal rol ile ilgili görüşlerinizi söyleyiniz. Şairin bu görüşlerine katılıyor musunuz? Niçin?
- Cevap:
Soru: 4) Çeşmeler şiirinde Sezai Karakoç’un nelerden yakındığını söyleyiniz.
- Cevap:
Soru: 5) Okuduğunuz şiirde vurgulanan çeşme gibi yapılar, kültüre renk veren, özel anlamı olan eserlerdendir. Türk toplumu için “çeşmeler gibi” anlam taşıyan başka hangi yapılardan bahsedebilirsiniz?
- Cevap:
Soru: 6) Okuduğunuz şiiri sanatçı-eser ilişkisi bağlamında ele aldığınızda Çeşmeler şiirinin Sezai Karakoç’un kişiliğini yansıttığını söyleyebilir misiniz? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle belirtiniz.
- Cevap:
Soru: 7) Sezai Karakoç’un dünya görüşünü dikkate alarak “çeşme” imgesini niçin seçmiş olabileceği ile ilgili düşüncelerinizi dile getiriniz.
- Cevap:
Soru: 8) Sezai Karakoç, şiirde çeşme imgesine farklı anlamlar yüklemiştir. Şair, Anadolu Türk İslam medeniyetinin köklü kültürel zenginliğini yansıtmak için başka hangi kültürel ögeleri, imge, figür veya sembolleri kullanabilirdi? Niçin?
- Cevap:
Soru: 9) Sezai Karakoç okuduğunuz şiirde, gelecekte şiir söylemenin eski uygarlıklara ait bir sanat olarak kalacağına dair inancını dile getirmiştir. Şairin bu düşüncesine katılıyor musunuz? Düşüncelerinizi aşağıda boş bırakılan yere gerekçelerinizle yazınız.
- Cevap:
Soru: 10) Sezai Karakoç‘un, doğduğu uygarlığı “ölümsüz bir uygarlık” olarak nitelendirirken “ah” ifadesini kullanma nedeni ne olabilir?
- Cevap:
Soru: 11) Çeşmeler şiiri size hangi değerlere sahip çıkan medeniyetlerin ayakta kalabileceğini düşündürmektedir?
- Cevap:
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 111 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap