“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 114 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 114
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Arzıhal, Cahit Zarifoğlu’nun dinî duyarlığını ifade eden bir şiirdir. Şair, serbest biçimde yazdığı bu şiirde duygu yoğunluğunu ve özellikle anlatmak istediği kişileri, kavramları kendine has çağrışımlarla halk dilinde yaşayan kelimeleri kullanarak dile getirmiştir.
Cahit Zarifoğlu; biçim olarak İkinci Yeni şiirinin kapalı üslubunu benimseyen, kaynak ve içerik bakımından İslami değerlerden beslenen bir şairdir. Sanatçıyı toplumun aynası olarak gören şair; eserlerinde kültür ve medeniyetten, toplumun değerlerinden, örf ve âdetlerden yararlanmıştır. Cahit Zarifoğlu, okuduğunuz şiirde de olduğu gibi toplumun manevi değerlerini bol çağrışımlı bir dil ve zengin imgelerle yansıtmıştır. Bununla birlikte şair, anlatımda ayrıntıları yansıtan niteleyici kelimelere yer vermiştir.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Şiirde “altın yıllar” kelime grubu ile ifade edilmek istenen nedir?
- Cevap:
Soru: 2) Okuduğunuz şiirde söyleyici kimlere seslenmektedir?
- Cevap:
Soru: 3) Şiirde söyleyici seslendiği kişileri hangi özellikleriyle anlatmıştır?
- Cevap:
Soru: 4). Şiirde söyleyicinin geleceğe yönelik umutlarının ortaya çıktığı dizeleri gösteriniz.
- Cevap:
Soru: 5) Söyleyici “Elçi”ye olan minnetini hangi dizelerde dile getirmiştir?
- Cevap:
Soru: 6) Okuduğunuz şiirden alınan “Kişinin güzelliği ağa ustalarına göredir” dizesinde anlatılmak istenenle ilgili düşüncelerinizi söyleyiniz.
- Cevap:
Soru: 7) Şiirin temasını belirleyiniz.
- Cevap:
Soru: 8) Şi irde noktalama işareti kullanılmamasının şiiri okuma ve anlamlandırmaya nasıl bir etkisi olabilir?
- Cevap:
Soru: 9) Şi irde bazı dizelerin küçük harfle başlamasının nedeni sizce nedir?
Soru: 10) Aşağıdaki tabloda yer alan dizelerdeki edebî sanatları tabloda boş bırakılan yerlere y
- Cevap:
azınız.
- Cevap:
Dünya tutar inilemen
Yer şahit
Ne altın yıllar verdiğin hep
Soru: 11) Cahit Zarifoğlu, sanatı “İnsanın sesidir. Bu sesin ebediliğe perçinlenmesidir. Sanatçı ise bu işin ustası. O kendi sesini duyurmuş olmuyor, bütün insanlığa özellikle kendi toplumuna da sözcülük etmiş oluyor.” biçiminde ifade etmiştir. Bu anlayışın okuduğunuz şiirdeki yansımalarını şiirden vereceğiniz örneklerle açıklayınız.
- Cevap:
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 114 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap