Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 117

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 117

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz şiir, 1960 sonrası toplumcu eğilimleri yansıtan ve şiirlerde farklı söyleyiş biçimleri ile dikkat çeken şairlerden Refik Durbaş’a aittir. Refik Durbaş; Acını şiirinde barış, sevgi, özgürlük, kardeşlik gibi tüm insanlar için önemli olan evrensel değerlere vurgu yapmıştır. Kelimelere yüklediği anlamların oluşturduğu çağrışımlarla zengin bir şiir dili meydana getirmiştir.
1960 kuşağı şiirinin toplumcu bir bakış açısıyla yazılmasında dönemin siyasi ve sosyal koşullarının etkisi olmuştur. Böylelikle siyaset ile edebiyatın birlikte yürüdüğü bir süreç ortaya çıkmış, bu süreçte şiir ile güncel olaylar arasındaki mesafe daha da yakınlaşmıştır. Bu anlayıştaki şairler, 1960’lardan sonra çıkarılan çeşitli dergilerin etrafında bir araya gelmişlerdir. 1960 sonrası toplumcu şairlerin yazdığı şiirlerde İkinci Yeni şiirinin etkilerine rastlanmış, bazılarında Garip akımının izleri bile görülmüş, zaman içinde şiirlerde toplumcu eğilimler ortaya çıkmıştır. Bu dönemdeki şairler topluma karşı hissettikleri sorumluluk bilinciyle hareket etmişler, duygu ve düşüncelerini eserlerine bu doğrultuda yansıtmışlardır. Toplumcu şairler 1960 sonrasında şehir yaşamını ve oradaki insanları şiirlerinde işlemişlerdir. Özgürlük, umut, bilinç, sokak, sosyal yaşam, güncel politika gibi konular şiirde yer almıştır. Toplumcu şiir anlayışında yerleşik düzene eleştiri, şehirleşme ve sorunları, sınıf anlayışı gibi temalar yer alır.
İsmet Özel, Süreyya Berfe, Refik Durbaş, Ahmed Arif, Özkan Mert, Nihat Behram, Gülten Akın, Egemen Berköz 1960 kuşağı şairlerinden bazılarıdır.

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Okuduğunuz şiirde yer alan “Işığı kına çiçeklerinde konaklayan” dizesindeki “konaklamak” kelimesinin yüklendiği anlamı söyleyiniz.

  • Cevap:

Soru: 2) Şiirde geçen “- Al aydınlığımla büyüttüğüm gecelere” dizesiyle şair ne anlatmak istemiş olabilir? Şiirin bütününü göz önünde bulundurarak açıklayınız.

  • Cevap:

Soru: 3) Okuduğunuz şiirin toplumcu bir anlayışla yazıldığını gösteren ifadelerin altını çiziniz.

  • Cevap:

Soru: 4) Acını şiirinde söyleyicinin, isteklerini tabiattaki varlıklar yoluyla anlatmasının şiirin sizde uyandırdığı duygulara etkisi nedir?

  • Cevap:

Soru: 5) Şiirden söyleyicinin ruh hâli ile ilgili çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap:

Soru: 6) Aşağıdaki dizeler okuduğunuz şiirden alınmıştır. Bu dizelerde yer alan edebî sanatları bulup yandaki kutucuğa yazınız.

Adımlarımın gür gölgesinde uçuşan
bir avuç toprak olmak isterdim dedi güneş
yurtluğumdan çok uzaklara düşsem de

  • Cevap:

Soru: 7) Şiirde açık ve örtük iletilere birer örnek bulunuz. Bulduğunuz örnekleri aşağıdaki kutucuklara yazınız.

  • Cevap:

Açık İleti:
Örtük İleti:

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 117 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!