“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 129
Can Kurban şiiri Abdurrahim Karakoç’un Suları Islatamadım isimli şiir kitabından alınmıştır. Eserlerini halk şiiri geleneği doğrultusunda oluşturan sanatçı, hem şair hem de aydın bir kişi olarak Anadolu insanının sesi olmuştur. Bunu yaparken “kilim” ve “nakış” kelimeleriyle halk kültürüne ait unsurlara da yer vermiştir. Şair, halk dilinden alınmış kelime ve deyimlerle de söyleyişine anlatım zenginliği katmıştır. Diğer şiirlerinde olduğu gibi bu şiirinde de açık ve anlaşılır bir dil kullanmış, ahenk unsurlarına yer vermiştir.
Abdurrahim Karakoç birçok şiirinde olduğu gibi Can Kurban’da da düşüncelerini şiir aracılığı ile dile getirmekte ustalık göstermiştir. Halk şiirinin söyleyiş güzelliğinden faydalanan sanatçı okuduğunuz şiirinde barış ve sevgiye verdiği önemi vurgulamıştır. Sahip çıkılması gereken değerleri bireysel ve toplumsal bir duyarlılıkla sıralamıştır.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Okuduğunuz şiirde, Türkçede eve gelenleri “Tanrı misafiri” şeklinde ifade ederek sevgiyle ve korumacı yaklaşımla karşılayan bir anlayışa yer verilmiştir. Şiirde Anadolu kültürüne ait başka hangi ögelerden söz edildiğini söyleyiniz.
- Cevap:
Soru: 2) Can Kurban şiirinde “gönül” kavramıyla ne anlatılmak istenmektedir?
- Cevap:
Soru: 3) Söyleyicinin, nefsi terbiye etmek ile ilgili fikirlerine katılıyor musunuz? Niçin?
- Cevap:
Soru: 4) Okuduğunuz şiirden yola çıkarak iradenin insana neler kazandıracağını düşünürsünüz?
- Cevap:
Soru: 5) Şaire göre üçüncü dörtlükteki sıkıntılarla mücadele etmeyi kolaylaştıran unsurlar nelerdir?
- Cevap:
Soru: 6) Okuduğunuz şiirde aşağıdaki kutucuklarda adı geçen değerlerle ilgili birer örnek dize bulunuz. Bulduğunuz örnekleri ilgili kutucuklara yazınız.
- Cevap:
◘ Sevgi:
◘ Yardımlaşma:
◘ Merhamet:
◘ Sabır:
Soru: 7) Şiirde geçen “can kurban” ifadesine benzer şekilde halkın kullandığı yakınlık, iyi niyet ve dostluk belirten kalıplaşmış ifadelere örnek veriniz.
- Cevap:
Soru: 8) Şiirde Anadolu medeniyetlerinde önemli bir yeri olan “kilim, nakış, dokumak” gibi kelimeleri şair hangi anlamlara gelecek şekilde kullanmıştır?
- Cevap:
Soru: 9) Okuduğunuz şiirden alınan “Kin marazdır, sevgi sanat / Yürekte kaynar her saat” dizelerinde şairin sözünü ettiği güzel duyguların yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için insanların nasıl bir tutum sergilemesi gerektiğini düşünüyorsunuz?
- Cevap:
Soru: 10). Şiirin son dizelerinde şairin hayal ettiği “yardımlaşma” kültürünü yaşatmak amacıyla bir çalışma yürütmeniz istenseydi ne üzerine, nasıl bir çalışma başlatırdınız; ayrıntılarını şemalaştırınız.
- Cevap:
Soru: 11) “Özümüz bağ, sözümüz gül / Derene canımız kurban.” dizeleri size şairlerle -genel olarak sanatçılarla- ilgili neler düşündürmektedir?
- Cevap:
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap