“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 131
Dil Bilgisi
Soru: 1) Metropol İnsanları adlı şiirden alınan “kuşların kanatlarındaki beyazlığa ilk adım / siz geç kalınmış bir dönemin çocukları” dizelerinde geçen aşağıdaki kelimelerle kelime grubunu mecaz anlama gelecek biçimde birer cümle içinde kullanınız.
- Cevap:
kanat:
adım:
geç kalmak:
Soru: 2) Arzıhal adlı şiirden alınan “Ne saltanatı dünya pahada / Ne kalbi altın mezarı şöhret” dizelerinde ne… ne… bağlacının cümleye kattığı anlamı açıklayınız.
- Cevap:
Soru: 3) Su adlı şiirden alınan “Yaz dağda. Açmış kanatlarını gök/ Suyu denetliyor. Kımıltısız uzanmış” dizelerindeki altı çizili ifadede kuşa ait bir özellik, göğe aktarılarak deyim aktarması yapılmıştır. Siz de aşağıdaki tabloya deyim aktarmasının oluş biçimlerini örnekleyecek birer cümle yazınız.
- Cevap:
İnsandan doğaya aktarım:
Doğadan insana aktarım:
Duyular arası aktarım:
Soru: 4) Aşağıdaki dizeler S/s şiirinden alınmıştır. Bu dizelerdeki altı çizili kelimelerde görülen anlam olaylarını tespit edip bunları kutucuklarda boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap:
konuşkan gözlerinde tek sözcük bile,:
ve gözleri ancak gözler bağışlayabilir,:
Soru: 5) Mavi, Maviydi Gökyüzü şiirindeki “Bir türkü ki gamlı, uzun” dizesinde olduğu gibi “ki” bağlacı ayrı yazılır. Belki, çünkü, hâlbuki, mademki, oysaki, meğerki, sanki kelimelerinde ise kalıplaşmış olduğu için “ki” bağlacı bitişik yazılır. Buna göre aşağıda boş bırakılan yere “ki” bağlacının yer aldığı iki cümle örneği yazınız.
- Cevap:
6) Siz
hatırlar sürekli eski güzel güneşleri
sararmış hallerinizle iğreti gülümsersiniz
Nedense öfkelenirsiniz denizlere
unutulunca yağmur takma dişler ve şemsiye
Soru: Metropol İnsanları adlı şiirde şair noktalama işaretlerini kullanmamayı tercih etmiştir. Şiirden alınan yukarıdaki dizelere uygun noktalama işaretlerini yerleştiriniz.
- Cevap:
Soru: 7) Şu B/z/m Gerçeğ/m/z adlı şiirden alınan “Hâlâ dilsizliğin tuzağındayım.” dizesindeki altı çizili kelimenin düzeltme işareti kullanılarak ve kullanılmadan yazımındaki anlam ve söyleyiş farkını açıklayınız.
- Cevap:
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 131 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap