“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 17
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin Cumhuriyet Dönemi halk şairlerinden biri olan Âşık Veysel Şatıroğlu’na aittir. Sanatçı, insan ve varlık kavramlarını felsefi bir bakış açısıyla ele aldığı bu metinde yalın ve anlaşılır bir dil kullanmıştır. Söyleyicinin şiir boyunca çok yönlü sorgulamaları, şiiri doğal olarak felsefeye yaklaştırmıştır. Dolayısıyla bu durum, felsefe ve edebiyat arasındaki ilişkiyi açıkça ortaya koymuştur. Okuduğunuz şiirde de olduğu gibi edebî türler, felsefe ve düşünce akımları ile doğrudan veya dolaylı olarak etkileşim içindedir.
Edebiyat; psikoloji, psikiyatri, sosyoloji gibi bilim dallarının yanı sıra düşünce akımları / felsefeden de etkilenir. Çünkü felsefe ve edebiyat, insanı konu alır ve her iki disiplin de araç olarak dili kullanır. Edebiyatla felsefe düşünceyi birlikte ele alır, işler ve geliştirir. Bu iki disiplin, birbiriyle sıkı bir ilişki içinde olmasına karşın amaçları, konuya bakış açıları ve dili kullanış biçimleri bakımından birbirinden ayrılır.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) “Elli üç yıl kendi kendim aradım” dizesi okuduğunuz metinden alınmıştır. Buna göre;
- Cevap:
aradım tahminim:
aradım TDK karşılığı:
Soru: a) Bu dizede altı çizili kelimenin anlamını, kullanıldığı dizenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi Türk Dil Kurumunun (TDK) Türkçe Sözlüsünden kontrol ediniz.
- Cevap:
Soru: b) “Aradım” kelimesini yukarıdaki dizede kazandığı anlam dışında bir cümlede kullanınız. Cümlenizi aşağıda boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap:
Soru: 2) Söyleyici kendi var oluşuyla ilgili hangi soruları sormaktadır?
- Cevap:
Soru: 3) “Gök kubbede kalacaktır ses kadim” dizesi şairin gelecekle ilgili beklentileri konusunda size neler düşündürmektedir?
- Cevap:
Soru: 4) Şiirden tezat, telmih ve tenasüp sanatlarına örnek olabilecek dizeleri söyleyiniz.
- Cevap:
Soru: 5) Âşık Veysel, bir halk şairi olarak okuduğunuz şiirde “rüya” kelimesini “ürüya” şeklinde kullanmayı tercih etmiştir. Bu durum, halk edebiyatı geleneğine özgüdür. Buna göre siz de okuduğunuz şiirin, halk edebiyatı geleneğine ait olduğunu gösteren üç unsuru şiirden belirleyerek aşağıda boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap:
Soru: 6) Okuduğunuz şiir, aşağıdaki metinde yer alan düşünceyi destekler nitelikte midir? Niçin?
Edebiyat sanatının sanatkârın elinden çıkmış somut sonucu durumundaki edebî eseri var eden ana unsurların başında muhteva/içerik/mana gelir. Yani şair veya yazar eserinde, türü ne olursa olsun (şiir, hikâye, roman, tiyatro), doğrudan doğruya kendini, yakın çevresini, mensubu bulunduğu toplumu veya bütün insanlığı ilgilendiren günlük veya genel-geçer bir konuyu, problemi; insanı, nesneyi, varlığı, tabiatı; olayı, gelişmeyi, durumu ele alıp işler. Burada sözü uzatmadan ve herhangi bir tartışmaya girmeden belirtmeliyiz ki, edebiyatın muhteva/mana dünyasının sınırlarını, en geniş çerçevede “insan” belirler.
İsmail Çetişli, Edebiyat Sanatı ve Bilim (Kısaltılmıştır.)
- Cevap:
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap