Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 21

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 21

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metinde orta yaştaki bir kadının, deniz evinde mutlu hatıraları olmasına karşın bu evi, yaşadığı birtakım kaygılarla satmaya karar vermesi konu edilmiştir. Yazar; bu metinde kahramanın, ömrünün son gününe kadar hayatı nasıl yaşamayı istediğine dair çeşitli duygularını, kaygılarını okuyucuya aktarmıştır. Şiir, roman, tiyatro, hikâye, deneme, anı, mektup gibi metinler bireyin iç dünyasını yansıtabilir. İnsanı merkeze alan Güneşin Son Saatleri hikâyesi de kişilerin ruh durumlarını, amaçlarını, isteklerini özetle insanların içsel süreçlerini yansıtan bir metindir. Bu açıdan bakıldığında okuduğunuz metinde edebiyat ve psikolojinin, insanı bir bütünlük içinde ele aldığı ve bu hâliyle birbirine yaklaştığı görülür.
Edebiyat ve insan arasında var olan temel ilişkiden hareketle insanı ilgilendiren psikoloji, psikiyatri, felsefe, coğrafya gibi bilim dallarının edebiyatla ilişkisinden söz edilebilir. Bu bilimler içerisinde yer alan psikoloji ve psikiyatri, insanların davranışlarını ve iç dünyasını ele almaları bakımından ayrı bir öneme sahiptir. Edebiyat ve psikoloji çoğu zaman iç içe düşünülmüştür. Bir edebî eserin ortaya çıkma bilincinden oluşturulma sürecine, ortaya çıktıktan sonra okuyucuyla buluşmasına kadar pek çok aşaması ile psikoloji ilişkilendirilmiştir. Psikoloji de -gözlem ve deneylerin yanı sıra- insanların ruh hâllerinin dile getirildiği edebî ürünlerden beslenir. Edebî türler de psikoloji ve psikanalizden yararlanır. Her ne kadar psikoloji, psikiyatri ve edebiyat sıkı bir ilişki içinde olup birbirlerine kaynaklık etseler bile her ikisi de sınırları belli olan farklı alanlardır.

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) “Hayretler geçecek yüzümden, gözlerimden. Kimsenin çözemeyeceği. Kendi dünyamın cimrisi olacağım, kimse bilmeyecek.” cümlelerindeki altı çizili ifadede ne anlatılmak istenmiştir?

  • Cevap:

Soru: 2) Okuduğunuz metinden alınan “İnsanoğlunun böyle acınılası halleri vardır.” cümlesinde “halleri” kelimesi dönemin imla özelliğine uygun kullanılmıştır. Kelime, günümüzde “hâlleri” şeklinde yazılmaktadır. Metinlerin, dönemin imla özelliklerine uygun yazılmasının gerekliliği konusunda neler düşünüyorsunuz?

  • Cevap:

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 21 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!