Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 219

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 219 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 219

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metin, dünya edebiyatında deneme türünün önde gelen isimlerinden olan ve 16. yüzyılda yaşamış Francis Bacon’ın Denemeler adlı eserinden alınmıştır. Yazar, Sağlığın Korunması Üstüne adlı denemesinde insanın uzun ve sağlıklı bir yaşam için neler yapması gerektiği üzerinde durmuştur. Bunun için hayattan zevk almanın gerekliliği, sağlıklı beslenmenin önemi, insanın kendi kendisinin doktoru olabileceği gibi konulara değinmiştir. Metinde “İnsanın kendisini tanıması gereklidir.” düşüncesi vurgulanmıştır. Bacon Denemeler adlı eserinde mutluluk, sevgi, yaşamak, aile, evlilik, dostluk, sağlık gibi insanı yakından ilgilendiren konulara yer vermiş; sade, anlaşılır, akıcı ve içten bir dil kullanmıştır.

Deneme, insanı ve toplumu ilgilendiren her konuda yazarın kanıtlama amacı gütmeden kendi kişisel düşüncelerini dile getirdiği yazı türüdür. Denemeler okur tarafından rahat anlaşılmaları ve düşünsel derinliğe sahip olmaları bakımından önemlidir. Deneme türünde amaç, ele alınan konuyu açıklamak değil konu ile ilgili kişisel düşünceleri gözlem ve deneyimler ile birleştirerek ortaya koymaktır. Denemeyi ilk kez bir tür olarak ortaya koyan, Fransız yazar Montaigne’dir (Monteyn). Deneme türünün ilk örneklerinin eleştiri, anı, sohbet gibi türlerle ortak özellikler göstermesi dikkat çeker. Zaman içerisinde sınırları çizilerek bağımsız bir tür hâline gelen deneme, günümüzde başlı başına bir tür olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Denemelerde kişiyi ve toplumu yakından ilgilendiren aşk, sanat, ölüm, gelenek, kültür, inanç, din, ahlâk, bilim, felsefe gibi konular işlenir.

Francis Bacon ve Montaigne dışında Montesquie (Monteskiyö), Voltaire (Volter), Andre Gide (Andre Jid), Emerson (Emirsın), Henry Miller (Henri Milır), T. S. Eliot (T. S. Elyıt), Albert Camus (Albert Kamu) gibi isimler dünya edebiyatında denemeleri ile de tanınmışlardır.

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Metinde yazar, okura sağlıklı ve uzun yaşama hakkında hangi önerilerde bulunmaktadır?

  • Cevap:

Soru: 2) Yazarın “Ben, alışkanlık bir yana, çok ilaç kullanmaktansa, beslenmenin mevsimlere göre düzenlenmesini salık veririm, çünkü bu yol gövdede daha büyük bir değişiklik sağlayabilir, ilaçtan da daha az zarar verir.” sözüne katılıyor musunuz? Niçin?

  • Cevap:

Soru: 3) Metnin yazılış amacını belirleyerek hedef kitlesinin kimler olabileceğini söyleyiniz.

  • Cevap:

Soru: 4) Okuduğunuz metinden alınan “Celsus aynı zamanda bir bilge kişi olmasaydı, hekim olarak, hem sağlığın hem de uzun yaşamanın en önemli koşullarından biri diye, karşıt şeyleri birbiriyle sürekli değiştirmeyi, ama bunu yaparken daha kolay olan aşırı uçlara yönelmeyi öğütlemezdi.” cümlesinde “ama” bağlacından önce döneme özgü olarak virgül kullanılmıştır. Siz de metinden döneme özgü olabilecek benzer kullanımların altını çiziniz.

  • Cevap:

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 219 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!