“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 222 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 222
direcek şeylerden konuşayım, deyişime bir çekidüzen vereyim” dersiniz, içinizde gerçekten bir cevher varsa siz de birtakım hakikatler bulur, samimiliğe erersiniz.
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin, Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatında Türkçenin yabancı dillerden arındırılması çabalarına verdiği önemle tanınan ve deneme türünün temsilcisi kabul edilen Nurullah Ataç’a aittir. Nurullah Ataç, denemelerinde toplumda belirli kalıplarla dile getirilen düşünce ve tutumlara farklı bir bakış açısı ile yaklaşmıştır. Okuduğunuz metinde de yazar, gerçek samimiyetin duygulardan ve kişisel çıkarlardan sıyrılarak doğruyu bulmak ve bunları açıkça dile getirmek olduğunu belirtmiştir. Bireylerin samimiyet adı altında gelişigüzel konuşmalarının yanlış olduğunu, kişinin aklında olanı düşünmeden söylememesi gerektiğini ve toplumun kişilerden samimiyetten önce görgü ve nezaket beklediğini ifade etmiştir.
Deneme, edebî bir tür olarak Türk edebiyatında Tanzimat Dönemi’nde görülse de türün gerçek anlamda nitelikli örnekleri Cumhuriyet Dönemi’nde verilmiştir. Cumhuriyet’in ilanından sonra Türkiye’de sosyal ve kültürel birçok gelişme yaşanmıştır. Cumhuriyet öncesinde edebiyatın farklı alanlarında eserler veren Yahya Kemal, Ahmet Haşim, Refik Halit Karay, Ziya Osman Saba, Sadri Ertem gibi sanatçıların Cumhuriyet’in ilk yıllarında deneme türünde de eserler verdiği görülmüştür. Bir cumhuriyet kültürünün oluşturulmaya çalışıldığı bu dönemde yazılan denemelerde daha çok sanat, edebiyat ve dil konuları üzerinde durulmuştur. Farklı edebî anlayışların ortaya çıktığı ve geliştiği 1950’li yıllardan itibaren sanat ilkelerini, edebî ve toplumsal konuları kaleme alan denemeler yazılmıştır. Özellikle Nurullah Ataç’ın dil, edebiyat, günlük meseleler hakkındaki kültürünü ve mizacını yansıtan denemeleri, Türk edebiyatının özgün örnekleri olarak kabul edilmiştir.
Türk edebiyatında Nurullah Ataç başta olmak üzere Sabahattin Eyüboğlu, Suut Kemal Yetkin, Ahmet Hamdi Tanpınar, Yahya Kemal Beyatlı, Abdülhak Şinasi Hisar gibi yazarlar farklı bakış açılarıyla yazdıkları denemelerle bu türün alanını zamanla genişletmişlerdir.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Metinden alınan “Samimilik demiyorlar mı, büyük bir söz ettiklerini, her işi ta kökünden çözümleyiverdiklerini sanıyorlar.” ve “Yeryüzünde bir başınıza değilsiniz, başkalarının zevkini, hatırını da gözetmeniz gerekir.” cümlelerinde altı çizili kelimeler ve kelime grubunun anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlüsünden kontrol ediniz.
- Cevap:
****
- büyük kelimesi tahminim:
- büyük TDK karşılığı:
****
- bir başınıza kelimesi tahminim:
- bir başınıza TDK karşılığı:
****
- gözetmeniz kelimesi tahminim:
- gözetmeniz TDK karşılığı:
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 222 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap