“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 226 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 226
tümden başkası olmam, tümden başkasına dönüşmem, kendi varlığımdan çıkıp başkasının varlığında yokolup gitmem. Yaptığım: onunla birlikte varolmaktır; onu yalnız bırakmamaktır: onu duymak, anlamak, ona “İyi-ki-yanımda!” duygusu vermektir. Başkasına açılmaktır paylaşma.
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatında denemeleri ile ön plana çıkan Nermi Uygur’un başka-sevgisi adlı eserinden alınmıştır. Yazar, metinde yüce gönüllü ve başka-sevgisi ile dolu insanların özelliklerinden bahsetmiş; bu özelliklere sahip kişilerin toplumdaki yeri üzerinde durmuş ve bu olumlu özellikteki kişilerin çıkar ilişkisi gütmeden kurdukları iletişimi anlatmıştır. Nermi Uygur, okuduğunuz metinde başka-sevgisine sahip, gönlü yüce insanları anlatırken bu konunun toplumsal yönüne değinmiş ve özgün bir üslup kullanmıştır.
Nermi Uygur, başka-sevgisi adlı eserinin merkezine “sevgi” kavramını almıştır. Bu kavramı Homeros (Homeros), Vergilius (Virjilyus), Yunus Emre, Mevlana, Fuzûlî, Montaigne, Shakespeare (Şekspir), Spinoza (Spinoza) gibi isimlerdeki “sevgi” anlayışı ekseninde işlemiştir. Yazar, deneme türündeki bir eseri kalıcı kılmak adına ciddi konulardan uzak durulmasının gerekliliğini savunmuştur.
Türk edebiyatında deneme türünün ilk örnekleri, eleştiri ve inceleme yazılarına benzemektedir. 1960 sonrası toplumda görülen siyasi ve sosyal olaylardan, bilim ve teknolojideki gelişmelerden deneme de etkilenmiş, deneme türü konu bakımından bir çeşitlilik kazanmış ve bu dönemde çok sayıda deneme yazılmıştır. Pek çok şair, yazar ve araştırmacı bu tür aracılığı ile her konuda düşüncelerini kesin sonuçlara varmadan açık ve rahat bir dille ifade etme olanağı bulmuştur. Türk edebiyatında 1960 sonrası dönemde Nermi Uygur’dan başka Cemil Meriç, Salâh Birsel, Mehmet Kaplan, Sabahattin Kudret Aksal, Oktay Akbal, Doğan Hızlan, Enis Batur gibi isimler deneme türünde eserler vermişlerdir.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) “Başka-sevgisi” ifadesinden ne anladığınızı okuduğunuz metinden hareketle açıklayınız. Türkçede bunun zıddı olabilecek hangi ifadeleri söyleyebilirsiniz?
- Cevap:
Soru: 2) Yazar, metinde “paylaşma”yı nasıl tanımlamaktadır? Siz de bir paylaşma tanımı yaparak tanım cümlenizi aşağıda boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap:
Soru: 3) Metinde geçen “Gönlü yüce kişiyse, sahip olma insanı değildir, verme insanıdır.” cümlesi ile aynı anlama gelen atasözü ve deyim örneği söyleyiniz.
- Cevap:
Soru: 4) Okuduğunuz metinden alınan “Başka-sevgisi insanının en belirgin çizgisi, gönül yüceliğidir.” ve “Çünkü vermek: yaşamak, yaşatmak, birlikte-yaşamaktır, tat tat, coşku coşku, dingin dingin.” cümlelerinde altı çizili kelimelerde yazara özgü kullanımlar söz konusudur. Siz de okuduğunuz metinden döneme veya yazara özgü kullanımları bularak altını çiziniz.
- Cevap:
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 226 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap