Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 235

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 235 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 235

Soru: Aşağıda harfler ile sıralanan parçaları okuyarak 5-12. soruları cevaplayınız. Cevaplarınızı soruların yanında verilen harflerden birini veya birkaçını kodlayarak veriniz.

A) Eskiden beri söylenegelen ünlü bir söz vardır: “Söz uçar, yazı kalır.” Doğrudur… Sözün ömrü söylendiği anla sınırlıdır, gelip geçicidir; oysa yazınınki sonsuzdur. Yazıya dökülen bir düşünce, duygu, düş ve tasarım, kalıcılık kazanır; bunları geleceğe taşır yazı; daha doğrusu dünü bugüne, bugünü yarına bağlar. İnsanlığın belleğini oluşturur böylece. Düşünceyi, duyguyu besler, geliştirir, bunların kuşaktan kuşağa iletilmesini sağlar. Bu yolla yeni yeni düşüncelerin doğmasına olanaklar hazırlar. Böylesine etkin, böyle- sine önemli bir güçtür yazı.

B) 1975’e güle güle diyoruz bugün… Nerden nereye? Aragon’u, Eluard’ı, sanatı, güncel siyaseti işin içine karıştırmak gerekir miydi? Evet, “Zaman sensin” demiş Aragon kırk yıldır sevdiği, övdüğü, yücelttiği, kendisine esin, yaşam kaynağı olan kadına, “yaşam sensin”. Ne mutlu “yaşam sensin” diyebilmek bir kadına, bir erkeğe, bir dosta, bir sevgiliye, böyle birine kavuşabilmek, yoldaşlık edebilmek! Yaşamı onun varlığında, duyabilmek sonuna dek, gün gün, yıl yıl.

C) Selçuklu ve Osmanlı şehirlerinin kıyıcığında her bir “Bağlar” semti var olmuştur. Şehir halkı topraktan ve tabiattan kopmamış; yaz gelince memuru, esnafı, zenaatkârı ile bağlara taşınmış; (Refik Halit “Şeftali Bahçeleri” hikayesinde yaz günleri şehirde işi olan memur, esnaf ve zenaatkârların; merkep, beygir, fayton ve araba ile tozu dumana katarak şehre gidiş, gelişlerini çok güzel anlatır). Kışlık erzakını bağlarda yetiştirdiği sebze ve meyve ile karşılamıştır.
Bugün dahi tek-tük şehrimizde “Bağlar” vardır. Bunun en güzel korunmuş ve geliştirilmiş örneği Kay- seri’dir. Erciyes eteklerindeki bağlar başta Talas olmak üzere o güzelim “Bağ evleri” ile daha mamur bir şekilde durmaktadır. Talas ve civarında yapılaşmaya izin verilmemesi, apartmanların oluşmaması orijinal yapıyı muhafaza etmiştir.

  • Cevap:

5) Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde düşünce, gerekçesiyle verilmiştir? ()
6) Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde açıklayıcı anlatım biçimi kullanılmıştır? ()
7) Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde düşünceyi geliştirme yollarından örneklemeye yer verilmiştir? ()
8) Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde yorum içeren cümlelere yer verilmiştir? ()
9) Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde yazar ve anlatıcı aynı kişidir? ()
10) Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde yazarın tercihi olabilecek yazımlara yer verilmiştir? ()
11) Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde karşılaştırmaya yer verilmiştir? ()
12) Yukarıda harf ile gösterilen parçaların hangisi veya hangilerinde tırnak işareti özel olarak vurgulanmak istenen bir sözü belirtmek amacıyla kullanılmıştır? ()

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 235 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!