“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 236 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 236
13-16. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız. Cevaplarınızı boş bırakılan yerlere yazınız.
Tren ile turna
Tren üzerine rivayet çoktur. Her yolcu bir trene tesadüf eder. Trene tesadüf etmeyen bir yolculuk pek kısa, pek lezzetsizdir. Çünkü tren, Borges’in ‘uçmak’ üzerine söylediği ‘kaygı’nın yeryüzündeki karşılığıdır. Tren, insana benzer, insanın evi gibidir. İnsan yüreğine yolculuk içindir.
Trenlerin taşıdığı insanı başka araçlarda zor görürsünüz. Tren bir törendir, eski medeniyet gibidir, yani medeniyet gibidir. Tren tek başına bile bir şey ifade ederse de, treni çevresiyle düşünmek daha anlamlı olacaktır. Trenin garları, bu garlarda bekleme salonları, bu salonlarda mevkisine göre yolcuları vardır. Tren beklenir, beklenmek içindir. Tren, eski dünyanın sakinliği, sessizliği, yavaşlığıdır. Bu sakinlik ve yavaşlığın trenin hızıyla da ilgisi yoktur. Treni bekleyen insanlar, çokçası kendilerini beklemeyi seçmiş gibidir. Bunu oturuşlarından, duruşlarından da anlayabilirsiniz. Uçak, ‘insanoğlu kuş misali’ sözünü doğrulamak için keşfedilmiş gibidir, ‘hasret kavuşturan’ bir yanı yoktur. Tren öyle midir oysa, hâlâ hasret ve gurbet burçları arasında rötarlı da olsa kavuşturucu olmayı sürdürmektedir. Hem rötar yapmayan, yavaşlamayan şeye tren denmez ki!
Tren, uçak gibi üstümüzden, vapur gibi kıyımızdan geçmez, tren içimizden geçer. O yüzden böyle yakındır bize. Tren insanının hâlet-i ruhiyesi de ilginçtir. Sanki trene binmekte özel bir anlam gizlidir. Borges’in balon için söylediği, trene niye uyarlanmasın? ‘Oysa tren bize yaşamaya dair inancı, dost bir evde konuk olmanın sıcaklığını ve turnaların yakınlığını verir.’ Trende de, geçmiş daima araya girer. Tren, geminin tersine, bir hafızadır, hafızanın saati gibi işler. İyi ki tren var şu dünyada diyesi gelir insanın.
Soru: 13) Yazar, okuduğunuz metinde tren için “ev, insan, tören, medeniyet” gibi benzetmeler kullanmıştır. Siz tren için hangi benzetmeleri yaparsınız? Niçin?
- Cevap:
14) Metindeki “Tren, uçak gibi üstümüzden, vapur gibi kıyımızdan geçmez, tren içimizden geçer. O yüzden böyle yakındır bize.” sözünden hareketle
- Cevap:
Soru: a) Yazarın bu sözle ne anlatmak istemiş olabileceğini açıklayınız.
- Cevap:
Soru: b)Yazarın trenle ilgili bu görüşlerine katılıyor musunuz? Niçin?
- Cevap:
Soru: 15) Bu metni deneme yapan üç özelliği belirleyip bu özellikleri metinden gerekçelendirerek açıklayınız.
- Cevap:
Soru: 16) Okuduğunuz metin için aşağıdaki görsellerden hangisini kullanmak istersiniz? Niçin?
- Cevap:
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 236 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap