“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 244 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 244
…beraber, belki kendisinden sonra geleceklerin de eski Anadolu’nun san’at merkezlerini ayrı ayrı tanıtacak kitaplar yayınlayacaklarını umarak gözlerini kapatmıştır. Şehirler, ayrıca Bursa gibi eski eserlerle dolu olanlar, bir milletin kendine has dehâsını anlatan en güzel vesikalardır. Gelip geçenler nasıl bir zevk taşıdılar, âdetleri ne idi, zevklerinin ayrı yanı neden ileri geliyordu, eski bir şehri gezerken, bunun sayısız delillerine rastlarsınız. Bursa’da bulunduğum üç dört günden beri, fırsat buldukça gidip eski mezarlıkları ziyaret ediyorum. Osmanlı Hakanlığı daha bir çocuk halinde iken, o devirde yaşayan atalarımızın ruhunda ne kadar yalınlık, ne kadar üstünlük olduğunu bu mezar taşları kadar bize apaçık ve güzel söyleyecek bir lisana nerede tesadüf olunabilir. Bursa mezarlıkları eski Bursa’daki mermer işçilerinin eriştiği ustalık derecesini bize göstermektedir. Demir kalemini bu kadar yerinde kullanan mermer yontucular ancak, san’atın âilede soydan bir terbiye şeklini aldığı yerlerde yetişebilir.
Bilir misiniz? Mes’ut ve kuvvetli bir vatan, iş tutan her vatan evlâdının kendi işinde yüksek bir olgunluk derecesine varmasından doğar. Kunduracı çok muhterem bir iş yapmakta olan bir adamdır. Her Türk kunduracısı çalışırken, bu işte başka milletleri geçmeyi kendisine bir emel edinecektir. İpekçi tezgâhının başında, demirci örsünün başında, boyacı ipliklerini yıkarken, dokumacı bezini dokurken kendine tekrar edecek, atalarımızın her san’atta: erdiği misli olmıyan o ulaşılmaz dereceye ereceğim, hattâ onların hakkını ödemek için onları san’atımda geçeceğim.
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin, Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının önemli yazarlarından Hamdullah Suphi Tanrıöver’in Dağ Yolu-2 adlı eserinden alınmıştır. Yazar, metinde Bursa Sanat Okulunun diploma törenine katılmak amacıyla Bursa’ya gelişinden, buranın tarihî ve kültürel zenginliklerinden, şehrin beğendiği yönlerinden bahsetmiştir. Hamdullah Suphi; Bursa hakkında yaptığı konuşmadan hareketle tarihi tanımanın önemi, kültürel mirasa sahip çıkmanın gerekliliği, geçmişe vefa duyma konularını da dile getirmiştir.
Cumhuriyet Dönemi’nin önemli hatiplerinden olan Hamdullah Suphi Tanrıöver’in söylevleri, Fethi Tevetoğlu tarafından kitaplaştırılmıştır. Yazarın söylevlerinin içeriğini Kurtuluş Savaşı ve yeni Türk devletinin kuruluşu sırasında yaşanan olaylar oluşturur. Etkili ve güçlü bir anlatıma sahip olan Hamdullah Suphi, okuduğunuz metinde de olduğu gibi anlatımını seslenmelerle ve soru cümleleri ile zenginleştir- miştir. Ayrıca metinde geçen “san’at, şâhid, âid, siyâset, umumî vb.” kelimeler dönemin imla özelliklerine uygun olarak eserde yer bulmuştur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 244 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap