“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 247 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 247
Otuz (Tatar.
) (G 2) Dokuz Oğuz beyleri (ve) halkı, bu sözlerimi iyice işitin (ve) sıkıca dinleyin:
Tanrı lûtufkâr olduğu için, benim (de) talihim olduğu için, hakan (olarak tahta) oturdum. Tahta oturup (G 10) yoksul (ve) fakir halkı hep derleyip topladım: Fakir halkı zengin yaptım, az halkı çok yaptım. Yoksa, bu sözümde yalan var mı?
(Ey) Türk beyleri (ve) halkı, bunu işitin! Türk (halkı), dirilip (nasıl) devlet sahibi olacağını buraya (taş üzerine) hâkkettim; yanılıp (nasıl) öleceğini de (G 11) buraya hâkkettim. (Söyliyecek) her ne sözüm var ise ebedî taşa hâkkettim. Ona bakarak (bu sözleri) öğrenin. (Ey) sadık Türk halkı (ve) beyleri, bu devirde (bana) itaat eden beyler, (sizler) mi yanılacaksınız?
Ben ebedi taş diktim, Çin hakanından ressam ve heykeltraşlar getirttim, (Kül Tigin’in türbesini) süslettim. (Çinliler) benim sözümü kırmadılar (ve) (G 12) Çin hakanının has sanatçılarını gönderdiler. Onlara olağanüstü bir türbe yaptırttım; içine (ve) dışına olağanüstü resim ve heykeller koydurttum.. On-Ok oğullarına (ve) yabancılarına kadar (hepimiz) bunları görüp öğrenin. Ebedi taş (G 13) hâkkettirdim. (Burası) yakın (bir) mevki olduğundan, ayrıca kolay erişilir (bir) yer olduğundan, böyle kolay erişilir (bir) yerde ebedi taş hâkkettirdim, yazdırttım. Onu görüp öylece bilin (ve öğrenin). O taşı (…hâkkettirdim).
Bu yazıyı yazan (Kül Tigin’in) yeğeni Yolluğ (Tigin’dir).
(D 1) Üstte mavi gök (yüzü) altta (da) yağız yer yaratıldığında, ikisinin arasında insan oğulları yaratılmış. İnsan oğullarının üzerine (de) atalarım dedelerim Bumın Hakan (ve) İştemi Hakan (hükümdar olarak) tahta oturmuş. Tahta oturarak, Türk halkının devletini (ve) yasalarını yönetivermiş, düzenleyivermişler. (D 2) Dört bucak hep düşman imiş. Ordular sevk ederek, dört bucaktaki halkları hep almış, hep (kendilerine) bağımlı kılmışlar. Başlılara baş eğdirmiş, dizlilere diz çöktürmüşler. Doğuda Kingan dağlarına kadar, batıda Demir Kapı’ya kadar (halklarını) yerleştirmişler. (Bu) iki (sınır) arasında (D 3) pek örgütsüz (ve düzensiz yaşayan) Gök Türkleri düzene sokarak öylece hüküm sürerler imiş. (Onlar) akıllı hükümdarlar imiş, cesur hükümdarlar imiş; (emirleri altındaki) kumandanları da akıllı imişler şüphesiz, cesur imişler şüphesiz. Beyleri de halkları da barış ve uyum içinde imişler şüphesiz. Onun için devleti öylece yönetmişler; devleti yönetip yasaları düzenlemişler.
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin, Türk edebiyatında söylev türünün ilk örneği olarak kabul edilen Kök Türk Kitabelerinden alınmıştır. Kök Türk Kitabeleri; Orhon Yazıtları, Orhon Abideleri gibi isimlerle de bilinmektedir. Kök Türk Kitabeleri Vezir Tonyukuk (720-725?), Kül Tigin (732) ve Bilge Kağan (735) adlarına dikilmiş üç yazıttan oluşmaktadır. Okuduğunuz metin bu yazıtlardan biri olan Kül Tigin Yazıtı’ndan alınmıştır. Kül Tigin Yazıtı, dört yüzlü tek parça taştan oluşmuştur. Yazıtın batı yüzü Çince, diğer yüzleri Kök Türk- çedir. Yazıtlarda Türk beylerine ve halkına seslenilmesinin yanı sıra Çin halkıyla ilişkiler, devletin nasıl yönetildiğine kadar birçok konuya değinilmiştir. Metindeki sesleniş son derece etkilidir. Kül Tigin Yazıtı,
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 247 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap