“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 248 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 248
Kül Tigin’in ağabeyi olan Bilge Kağan tarafından diktirilmiştir. Yazıt boyunca konuşan ve olayları anlatan Bilge Kağan, konuşmayı yazıya geçiren ise Yolluğ Tigin’dir.
Kök Türk Kitabeleri, Türk adının geçtiği ilk metinler olmaları yönüyle önemlidir. Metinde, Türk devlet adamlarının milletine hesap vermesi ve milletiyle hesaplaşması dikkat çekicidir. Türk dilinin ilk yazılı belgelerinden biri olan eser; Türk töresine, medeniyetine ve kültürüne ait pek çok bilgiyi barındırması açısından da önemli bir yere sahiptir. Kitabelerdeki etkili ve güçlü anlatım ikilemeler, deyimler, atasözleri, söz sanatları gibi unsurlarla sağlanmıştır. Kitabeler II. Kök Türk (Kutluğ) Devleti Dönemi’nde dikilmiştir. Kök Türk Kitabelerindeki yazılar Danimarkalı dilci Vilhelm Thomsen (Vilhelm Tomsın) tarafından çözümlenmiştir. Kitabeler günümüzde Moğolistan sınırları içinde bulunmaktadır.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Metinde devlet yönetimi ile ilgili nasıl bir fikir edindiğinizi metinden vereceğiniz örneklerle anlatınız.
- Cevap:
Soru: 2) Metindeki millî, manevi ve evrensel değerler ile sosyal, siyasi, tarihî ve mitolojik ögeleri belirleyiniz.
- Cevap:
Soru: 3) Metnin konusu ile hedef kitlesi arasında nasıl bir ilişki vardır?
- Cevap:
Soru: 4) Bu metnin söylev türüne ait olabileceğini belirten dayanak noktalarınızdan ikisini söyleyiniz.
- Cevap:
5) Kül Tigin âbidesi, kaplumbağa şeklindeki oyuk bir kaide taşına oturtulmuştur. Keşfedildiği zaman, bu kaidenin yanında devrilmiş bulunuyordu. Bilhassa devrik vaziyette rüzgâra maruz kalan kısımlarında tahribat ve silintiler olmuştur. Sonradan yerine dikilmiştir. Yüksekliği 3,75 metredir. İtina ile yontulmuş, bir çeşit kireç taşı veya saf olmayan mermerdendir. Yukarıya doğru biraz daralmaktadır. Dört cephelidir. Doğu ve batı cephelerinin genişliği aşağıda 132, yukarıda 122 santimdir. Güney ve kuzey cepheleri ise aşağıda 46, yukarıda 44 santimdir. Âbidenin üstü kemer şeklinde bitmektedir ve yukarı kısımda beş kenarlı olmaktadır. Doğu cephesinin üstünde kağanın işareti vardır. Batı cephesi büyük bir Çince kitabe ile kaplıdır. Diğer üç cephesi Türkçe kitabelerle doludur. Muharrem Ergin’in Orhun Abideleri adlı kitabından alınan bu bilgilerden hareketle
Soru: a) Aşağıdaki numaralandırılmış görsellerden hangisinin Kül Tigin Abidesi’ne ait olabileceğini belirleyiniz.
- Cevap:
Soru: b) Verilen görsellerde Kül Tigin Abidesi’ni belirlerken metinde size yardımcı olan bölümlerin altını çiziniz.
- Cevap:
Soru: 6) Metinde anlatılanlar için hangi anahtar kelimeleri kullanırdınız? Bu kelimeleri aşağıda boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap:
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 248 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap