“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 253 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 253
Soru: 1) Nutuk metninden alınan “Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi vazifen; Türk istiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!” ifadelerinde kullanı kullanım amacını ve içeriğe katkısını söyleyiniz.
- Cevap:
Soru: 2) San’at ve İstikbalimiz adlı metinde geçen aşağıdaki ifadelerde büyük harflerin kullanılma gerekçelerini bu ifadelerin karşılarında boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap:
□ 19 Haziran 1926’da Bursa San’at Okulu’nda:
□ Aziz Efendiler,:.
□ Uzak memleketlerde, Tep’te, Ninova’da, Atina’da, Roma’da kazma iniyor, kalkıyor; maziyi ve maziyete ait olan gerçekleri arıyor.:
□ Anadolu’da Yunan ve Roma yıkıntıları çevresinde İngilizler, Almanlar, Fransızlar, Amerikalılar araştırmalar yapmakla meşguldürler.:
□ Edhem Paşa’nın Osmanlı Mimarisi ismini taşıyan muazzam eserinde; Bursa’ya çok geniş ve önemli bir yer verilmiştir.:
Soru: Bilir misiniz? Mes’ut ve kuvvetli bir vatan, iş tutan her vatan evlâdının kendi işinde yüksek bir olgunluk derecesine varmasından doğar. Kunduracı çok muhterem bir iş yapmakta olan bir adamdır. Her Türk kunduracısı çalışırken, bu işte başka milletleri geçmeyi kendisine bir emel edinecektir. İpekçi tezgâhının başında, demirci örsünün başında, boyacı ipliklerini yıkarken, dokumacı bezini dokurken kendine tekrar edecek, atalarımızın her san’atta: erdiği o misli olmıyan o ulaşılmaz dereceye ereceğim, hattâ onların hakkını ödemek için onları san’atımda geçeceğim. San’at ve İstikbalimiz adlı metindeki bu sözleri söyleyen bir konuşmacının düşünce yapısını yansıtabilecek iki cümleyi aşağıda boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap:
Soru: 4) Aşağıdaki parça Kül Tigin Yazıtı’ndan alınmıştır. Buna göre Türk dilindeki ses değişimi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
(D 1) Üze kök tengri asra yağız yer kılıntukda, ekin ara kişi oğlı kılınmış. Kişi oğlınta üze eçüm apam Bumın Kağan, İştemi Kağan olurmış. Olurupan, Türük bodunıng ilin tör[üs]in tuta birmiş, iti birmiş.
Günümüz Türkçesiyle
(D 1) Üstte mavi gök (yüzü) altta (da) yağız yer yaratıldığında, ikisinin arasında insan oğulları yaratılmış. İnsan oğullarının üzerine (de) atalarım dedelerim Bumın Hakan (ve) İştemi Hakan (hükümdar olarak) tahta oturmuş. Tahta oturarak, Türk halkının devletini (ve) yasalarını yönetivermiş, düzenleyivermişler.
- Cevap:
Soru: 5) I. Murad’ın Kosova Meydan Muharebesi’ndeki Konuşması’nda geçen aşağıdaki kelime gruplarını kullanarak boş bırakılan yere bir paragraf yazınız.
• gayret günü
• gurur duymak
• muzaffer olmak
• insan ömrü
• baki kalmak
- Cevap:
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 253 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap