“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 256 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 256
Soru: Aşağıdaki parçada boş bırakılan yerlere kutucuklardaki kelimelerden uygun olanlarını yazınız.
canlı ve hareketli beden dili deneme ses monoton hatip konferans Demosthenes makale söylev (nutuk) cicero
- Cevap:
1. Bir topluluğa bir düşünceyi aşılamak, o topluluğu duygulandırmak ve coşturmak amacıyla söylenen güzel ve etkili konuşmalara…bu amaç doğrultusunda konuşan kişiye de…denir. Konuşmacı, konuşması sırasında…tonunu etkili biçimde kullanmalıdır. Ayrıca konuşmacı dikkati çekmek amacıyla ve söylediklerinin kolay anlaşılması için…bir dil tercih etmelidir. Hitap eden kişi ayrıca…konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Eski Yunan ve Latin edebiyatının önemli isimlerinden olan…ve…dünya edebiyatında bu becerileriyle tanınmışlardır.
Soru: Aşağıda rakamlarla verilen özdeyişleri harfler ile verilen ana düşünce cümleleriyle eşleştirerek harfleri rakamların yanındaki yay ayraçların içine yazınız.
Ana Düşünce Cümleleri
a) Konuşmacı dinleyiciye faydalı olacak bir söz söyleyecekse konuşmalıdır.
b) Çok konuşan her insanın iyi konuştuğu düşünülmemelidir.
c) Vereceği mesajı laf kalabalığı yaparak iletmeye çalışmak, boşuna bir çabadır.
ç) Konuşmanın uzun olması, verecek bir mesajı olduğu anlamına gelmez.
d) Doğal, açık, planlı ve yerli yerinde konuşmak herkesin harcı değildir.
e) Konuşma yapan kişi, karşısındaki kitlenin özelliklerini ve beklentilerini bilmelidir.
- Cevap:
Özdeyişler
() I. Söylemek istediklerini bir sürü lafla anlatmak isteyen biri, hedefine bir taşla nişan almak yerine, bir avuç taş atarak bir tanesinin isabet edeceğini ümit eden kötü bir nişancı gibidir. [Samuel Johnson (Semyıl Cansın)]
() II. Çok konuşmak başka, iyi konuşmak ise bambaşka bir şey. [Sophokles (Sofokles)]
() III. Ne mutlu o kimseye ki söyleyecek bir şeyi olmadığı zaman bu gerçeği kelimelerle göstermeye çalışmaz. [George Eliot (Corç Elyıt)]
() IV. Herkes gerçeği söyleyebilir, ama metodik olarak, ifrata kaçmadan tam bir şekilde söyleyebilmeyi de pek az insan başarabilir. (Montaigne)
() V. Kafandakilerden dinleyicilerine vereceklerini, uzunluğuna değil, derinliğine ver. (Montesquieu)
Soru: Aşağıdaki cümlelerde verilen bilgiler doğru ise “D” yanlış ise “Y” yi işaretleyiniz.
- Cevap:
Bu metin Türk tarihinin bir dönemini, yeniden tarih sahnesine çıktığı dönemini anlatmaktadır ve tarihçiler tarafından kullanılmıştır. Bilge Kağan, güçlü bir hükümdar olarak, devletini teşkil eden beylere hitap etmektedir.” cümlesinde sözü edilen eser, Kök Türk Kitabeleridir. ()
Söylevde temel amaç, kitleleri etkilemek değil onlara bilgi vermektir. ()
Söylevde nasıl bir başlangıç yapıldığı değil konuşmanın içeriği önemlidir. ()
Bir hatibin ana dilinin inceliklerini bilmesi söylevin değerini artırır. ()
“Söylevler içerik ve amaçları bakımından askerî, hukuki, dinî, akademik vb. söylevler şeklinde isimlendirilebilir.” cümlesinde virgül eş görevli kelimeleri ayırmak için kullanılmıştır. ()
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 256 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap