Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 29

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 29

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metin, Türk diline ait ilk sözlük olan Divanü Lugati’t-Türk’ün özellikleri ve önemi hakkında bilgi vermeyi amaçlamıştır. Metinde; bir dil bilgisi kitabı, bir sözlük, bir ansiklopedi niteliği gösteren Divanü Lugati’t-TürKün Türk dili ve bu dili konuşan Türk toplulukları ile ilgili içerdiği bilgilerden bahsedilmiştir.
Türkçenin söz varlığını farklı amaçlar doğrultusunda yansıtan birçok sözlük çalışması geçmişten günümüze kadar yapılmıştır. 12. yüzyılda Zemahşerî tarafından hazırlanan Mukaddimetü’l-Edeb, Harezm Türkçesi için dil malzemesi içermektedir. Eser; Arap, İran, Türk ve Moğol dillerinin sözlüğüdür. 14. yüzyıl sonlarında hazırlandığı düşünülen Codex Cumanicus (Kodeks Kumanikus), Karadeniz’in kuzeyinde yaşamış Kuman (Kıpçak) Türklerinin söz varlığı ve sözlü edebiyat ürünleri ile ilgili derlemelerden oluşmaktadır. 15. yüzyılda Ali Şir Nevaî, Türkçe ve Farsçanın karşılaştırılması niteliğinde olan Muhâkemetü’l Lugateyn’i yazmıştır. Divanü Lugati’t-Türk gibi Türklük ve Türkçe bilinciyle yazılan bu eser, Çağatay sahasında Türkçeye hizmet eden önemli bir kaynaktır.
Türkçeden Türkçeye sözlükler ise 18. yüzyıldan itibaren hazırlanmaya başlanmıştır. Mehmed Esad Efendi’nin Lehcetü’l-Lügat, James W. Redhouse’un (Ceyms V. Rethaus) Müntahabat-ı Tür- kiyye ve Müntehabat-ı Lügat-ı Osmaniyye, Ahmed Vefik Paşa’nın Lehce-i Osmani, Şemseddin Sami’nin Kamus-ı Türkîadlı sözlükleri Türk sözlükçülüğünün önemli ürünlerinden birkaçıdır. Bunlardan Kamus-ı Türkî kendisinden sonra hazırlanan pek çok sözlüğe kaynaklık etmiş, Türk sözlükçülüğünün dönüm noktalarından olmuştur.
Cumhuriyet Dönemi’nde Türkçenin söz varlığını ortaya koyacak bir sözlük hazırlanması düşüncesi, 1932 yılında Türk Dili Tetkik Cemiyetinin kurulmasıyla oluşmuştur. Bu düşünce doğrultusunda yapılan çalışmalarla meydana getirilen Türkçe SözlüKün ilk baskısı 1945’te yayımlanmıştır. Her baskıda dilin söz varlığındaki önemli gelişmeler sözlüğe yansıtılmıştır. Bugüne kadar on bir baskısı yapılan Türkçe Sözlük, Türkçenin söz varlığını geleceğe taşıyan önemli kaynakların başında gelmektedir.
Türk Dil Kurumunun son yıllarda çalışmalarını bilişim uygulamaları ile kullanıma sunması, sanal ortamda Türkçenin başvuru kaynaklarının artmasını sağlamıştır. Türk Dil Kurumunun 2002 yılında başlattığı bu uygulama ile Güncel Türkçe Sözlük’ten sonra Kişi Adları Sözlüğü, Bilim ve Sanat Terimleri Ana Sözlüğü, Türkçede Eş ve Yakın Anlamlı Kelimeler Sözlüğü, Türk Lehçeleri Sözlüğü, Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü, Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü, Tarama Sözlüğü, Sesli Türkçe Sözlük, Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü de erişime açılmıştır. Türkçedeki her kelimenin doğru ve örnek söylenişini sunan Sesli Türkçe Sözlük, söyleyiş birliği sağlanmasında önemli bir başvuru kaynağı hâline gelmiştir. Ayrıca sözlükteki bütün kelimelerin parmak alfabesi ile gösterilmesini sağlayan uygulama, Güncel Türkçe Sözlük yazılımına eklenmiştir.
Bütün söz varlığını tek veri tabanında toplayan ve bu veri tabanında sorgulama olanağı sağlayan Büyük Türkçe Sözlük, Türk Dil Kurumu Elektronik Dil Yayımcılığı Çalışma Grubunun katkılarıyla 2008’de kullanıma açılmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!