Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 34

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 34

1. ÜNİTE: GİRİŞ ÜNİTESİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

Soru: 1) Aşağıdaki parçada boş bırakılan yerlere kutucuklardaki kelimelerden uygun olanlarını yazınız.

  • Cevap:

Dil, toplumlardaki gelişmeler ve değişmeler doğrultusunda ilerler. Canlı ve sosyal bir varlık olan dil; doğar, gelişir ve zaman içinde değişime uğrar. Bu süreç içerisinde toplumun gereksinimlerine uygun biçimde kendini devamlı olarak yeniler. Toplumların kültürel yaşamları, bulundukları coğrafya siyasal yaşamları bilimsel ilerleme ve teknolojik gelişmeleri dinî hayat anlayışındaki değişiklikler o toplumun diline yansır.

Soru: 2) Aşağıda rakamlarla verilen açıklamaları harfler ile sıralanan eserlerle eşleştirerek harfleri rakamların yanındaki yay ayraçların içine yazınız.

  • Cevap:

Eserler

a) Mukaddimetü’l-Edep
b) Divanü Lugati’t-Türk
c) Codex Cumanicus ç) Kamus-ı Türkî

Açıklamalar

(b) I. Türk topluluklarının dili, edebiyatı, yaşayışı ve âdetleri üzerine yazılan eser bütün Türk illerini ve dillerini kapsayan, bin yıl öncesinin Türk toplulukları hakkında önemli bilgiler içeren bir eserdir. Eser, Kâşgarlı Mahmud tarafından kaleme alınmıştır.
(c) II. Karadeniz’in kuzeyinde yaşamış olan Kuman (Kıpçak) Türklerinin söz varlığı ve sözlü edebiyat ürünleri ile ilgili derlemelerden oluşan eserin 14. yüzyıl sonlarında hazırlandığı sanılmaktadır. Kumanların dil ürünü olan bu eser Latin harfleriyle ortaya konulmuştur.
(a) III. Sözlükçülük geleneğinde önemli bir yere sahip olan Zemah- şerî tarafından yazılmıştır. Arapça öğrenmek isteyenlere yararlı olabilecek bir eserdir. Harezm Türkçesi için dil malzemesi içermektedir.

Soru: 3) Bazen düşünürüm, ne kadar garip mahluklarız? Hepimiz ömrümüzün kısalığından şikâyet ederiz; fakat gün denen şeyi bir an evvel ve farkına varmadan harcamak için neler yapmayız? Ben bile bu yaşta işimle gücümle meşgul olacağım yerde radyo başına oturup saatlerce, bir kere bile gidip görmediğim, -tabiî sinemalardaki havadis filmleri hariç- futbol maçlarının, boks güreşlerinin hikâyesini dinliyorum. Yukarıdaki parça Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanından alınmıştır. Bu parçayı hangi bilim dallarıyla ilişkilendirebilirsiniz? Niçin?

  • Cevap: Bu parçayı felsefe ile ilişkilendirebiliriz. Çünkü metnin anlatıcısı hayatı, kimliği, yaşadıkları hakkında sorgulamalar yapmaktadır. Bireyin kendisi ve yaşamı hakkında yaptığı sorgulamalar, dolaylı olarak felsefeyle bağlantılı bir anlatımın ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 34 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!