Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 46

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 46

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Giz adlı metin, Cumhuriyet Dönemi’nde farklı türlerde eser veren Nezihe Meriç’e aittir. Bu eserde anlatıcı, bir yaz gününde yaşadığı yerin çarşıları, sokakları ve tatilcileri ile ilgili izlenimlerini konu edinmiştir. Yazar, eserlerinde kadının iç dünyasına sıklıkla yer verir. Nitekim okuduğunuz hikâyenin de kahramanı bir kadındır. Nezihe Meriç’in hikâyelerinde modernist anlayışın bir yansıması olarak olayın yerini izlenim, çağrışım ve tasvir alır. Yazar, Giz hikâyesinde olduğu gibi kahramanlarının olaylar ve durumlar karşısındaki duruşu ile ruh hâlini yansıtır. Nezihe Meriç, metinde tamamlanmamış ifadeler ve ikilemeler kullanmış; kelimelerin yerlerini değiştirmiş; bu anlatım tarzı ile hikâyeye şiirsel bir söyleyiş katmıştır.
1960 sonrası Türk hikâyesinde bazı yazarlar, modernizmin etkisiyle bireyin iç dünyasının karmaşıklığından hareketle gerçeğe ulaşan eserler ortaya koymuştur. Sanatçılar bu anlayış doğrultusunda eserlerinde o döneme kadar kullanılan teknikleri yeni bir yaklaşımla ele almıştır. Eserlerde alışılmış temalardan uzaklaşıp yeni arayışlara yönelmiştir. Bireyin bunalımı, yalnızlığı, huzursuzluğu vb. konuların anlatıldığı bu eserlerde kişilerin iç dünyalarının öne çıkarılması, şiirsel bir anlatım yapısı, olayların kişilere olan etkisi modernist anlayışın özelliklerindendir. Türk edebiyatında Vüs’at O. Bener, Oğuz Atay, İnci Aral, Yusuf Atılgan gibi sanatçılar modernist anlayışın etkisiyle eserler vermiştir.

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Bulunduğu yerde yaşanan sabah saatlerinin anlatıcı üzerindeki etkisi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap:

Soru: 2) Yazar hikâyeye neden Giz adını vermiş olabilir?

  • Cevap:

Soru: 3) Nezihe Meriç, hikâyelerini şiirsel tatlar taşıyan bir dille yazar. Tasvir yaparken ayrıntılara, uzun cümlelere, imgeli anlatımlara çok sık başvurur. Özellikle de şiirsel ifadelerin bulunduğu bölümlerde devrik cümleleri çok kullanır. Buna göre;

  • Cevap:

Soru: a) Yazarla ilgili yukarıdaki bilginin metne nasıl yansıdığına dair metinden örnekler bulup aşağıda boş bırakılan yere yazınız.

  • Cevap:

Soru: b) Beğendiğiniz veya özlem duyduğunuz bir yeri yukarıdaki altı çizili unsurlardan yararlanarak betimleyiniz. Betimlemenizi sınıfta sözlü olarak paylaşınız.

  • Cevap:

Soru: 4) Metinde geçen “Beni aydıran bugenviller oldu.” cümlesini metnin bağlamından hareketle yorumlayınız.

  • Cevap:

Soru: 5) Okuduğunuz metnin şekil özellikleri, metnin dil ve anlatımını nasıl etkilemiştir? Sizce yazarın bu kullanımı tercih etmesinin sebepleri neler olabilir?

  • Cevap:

Soru: 6) Okuduğunuz metinde o dönemin sosyal yaşantısı ve kültürü ile ilgili hangi bilgilere ulaşabilirsiniz?

  • Cevap:

Soru: 7) Metne anlatıcının dışında bir kişi ekleyiniz ve aşağıda boş bırakılan yere diyalog tekniğini kullanarak bir bölüm yazınız.

  • Cevap:

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!