“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 51
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin, Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatında özellikle hikâye türündeki eserleri ile tanınan Tomris Uyar’a aittir. Yazar, Ormanların Gümbürtüsü adlı hikâyede; Almanya’ya göç edebilmek için okuma sınavlarından, kas denetimlerinden, tahlillerden, röntgenlerden geçerek zorlu mücadeleler veren insanları gerçekçi bir anlatımla dile getirmiştir.
Tomris Uyar, eserin yazıldığı dönem için güncelliğini koruyan bu toplumsal konuyu üçüncü kişili anlatıcının dilinden aktarmıştır. Bu yönüyle hikâye, toplumcu gerçekçi anlayışın özelliklerini yansıtırken teknikleri kullanımı ve bireyin iç dünyasını anlatması yönüyle modernizmin izlerini de taşımaktadır. Anlatıcı, hâkim bakış açısını kullanarak hikâyedeki olaylar ve kişiler üzerinde söz sahibidir. Ayrıca yazar, hikâyedeki kahramanları konuşturarak diyalog ve olayın zaman sırasını bozup, geçmiş bir zamana dönerek geriye dönüş tekniklerini kullanmıştır. Tomris Uyar’ın pek çok hikâyesinde olduğu gibi burada da hikâye kahramanlarının büyük bir kısmı farklı sosyoekonomik yapılardan olan kadınlardır. Tomris Uyar, hikâyelerinde genellikle döneminin toplumsal ve siyasi koşullarını modernist bir yaklaşımla dile getirmiştir.
1960 sonrası hikâyelerde şehirleşme, sanayileşme, iletişimsizlik, kadın, eğitim, köy ve köylü gibi temaların yanı sıra en çok işlenen temalardan biri de “göç” olmuştur. Bu dönem eserlerinde özellikle Almanya’ya yapılan göçler, göçlerin getirdiği bireysel ve toplumsal olumsuzluk konu edilmiştir. Toplum sorunlarını gerçekçi bir bakış açısıyla kaleme alan sanatçılar arasında Tomris Uyar’dan başka Füruzan, Adalet Ağaoğlu, Tarık Dursun K. gibi sanatçılar da vardır.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Aşağıdaki cümleler okuduğunuz metinden alınmıştır. Buna göre rakamlarla verilen cümlelerdeki altı çizili kelime ve kelime gruplarını harf ile verilen anlamlarla eşleştirerek harfleri rakamların yanındaki yay ayraçların içine yazınız.
- Cevap:
a) Sona ermek
b) Sık sık soluyarak
c) Sert konuşan bir kimseye yumuşak bir dil kullanmak
ç) Eskiden olduğu yerde
d) Uygun, yakışır bir biçimde
() I. Bekleyeceksin, aşağıdan alacaksın, kızdırmayacaksın.
() II. Kendisi yerli yerinde durduğu halde geçmişti birşeyler, bitmişti.
() III. Bu ikinci bekleyiş hiç bitmeyecekti sanki.
() IV. Olmazsa alırım çocukları giderim, dedi Meryem soluk soluğa.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap