“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 58 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 58
Soru: 4) Hikâyenin anlatıcısını ve bakış açısını belirleyerek aşağıdaki kutucuklara yazınız
- Cevap:
Anlatıcı:
Bakış Açısı:
Soru: 5) Metnin olay örgüsünün herhangi bir bölümüne metnin anlatıcısını ve bakış açısını değiştirmeden bir paragraf ekleyiniz.
- Cevap:
Soru: 6) Hikâyede geçen “Bilim yorulmak bilmiyordu oysa. Durmadan yeni bilgiler, yeni gözlemler, yeni araçlar, yeni gelişimler istiyordu salt gerçeğe ve amaçlarına ulaşmak için. Neydi bilimin amacı? Kes- tiremiyordu bunu pek. Bilimin susamışlığını seziyordu yalnız.” cümlelerinden yola çıkarak;
- Cevap:
Soru: a) Bu parçada bilimin, hangi yönleri ile ele alındığını aşağıda boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap:
Soru: b) Piri Reis’in bilime sağladığı katkılara benzer şekilde, bilimin sunduğu olanaklar ışığında ortaya konmuş, dikkatinizi çeken güncel bir keşfi veya buluşu söyleyiniz. Harita hikâyesinde bilim kurgu unsurlarının yer almasını metnin yazıldığı dönemin hangi özellikleri ile ilişkilendirebilirsiniz?
- Cevap:
Soru: 7) Aşağıda Bilge Karasu’nun postmodernizm akımının izlerinin de yer aldığı Tepe isimli hikâyesinden bir bölüm verilmiştir. Bilge Karasu 1960 sonrası dönemde Türk hikâyeciliğinde yeni anlatım tekniklerinin başarılı örneklerini veren önemli yazarlardandır. Bu parçada yazar, hikâye içerisinde bir masala yer vererek anlatı içinde anlatı yani üst kurmaca adı verilen kurmaca tekniğini uygulamıştır. Buna göre metni okuyarak aşağıdaki etkinliği gerçekleştiriniz.
Bir gece bir masal anlatmıştı ona, nasılsa denizin dingin durduğu bir gece; insanın, sıcağı bir yük gibi içinde taşıdığı, derisine serin bir nemin yapıştığı bir gece Bir Doğu masalıydı bu herhalde. Hâlâ ansıyabilmesi tuhaf. Tuhaf olmasa gerek.
Ansıyamadıkları var: Mimarın nereli olduğu, ne olduğu, kim olduğu; bu işe nereden gelip girdiği, niye girdiği.
Ansıdığı şu: Mimarın birine yüzlerce, binlerce, kesilmiş, yontulmuş taş veriliyor, kendisinden bir saray yapması isteniyor. Bu öyle bir saray olacaktır ki içine giren kim olursa olsun, kendi eviymiş gibi, hangi odanın nerede bulunduğunu, hangi merdivenin nereden nereye götürdüğünü, hangi kapı açılıp hangi kapı kapanırsa hangi odadan hangi odaya geçileceğini bilsin; ama aynı zamanda öyle değişik, öyle ince yapılmış olacak ki bu saray, kim atarsa atsın adımını kapıdan içeri, ömrü boyunca böyle bir yer görmediğini de, göremeyeceğini de bilsin, anlasın.
Yalnız, mimardan istenen bir şey daha vardır. Kendisine verilen taşlar renklidir. Bu taşları yan yana, üst üste dizerken, dizdirirken, aynı renkli iki taş ne yan yana gelecek, ne alt alta, ne üst üste. Koca sarayda, yalnız bir yerde, tek bir noktada, yalnız iki taş, aynı renkli iki taş yan yana düşebilecek.
- Cevap:
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap