Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 61

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 61

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metinler, az kelime ile çok şey anlatmayı amaçlayan küçürek (minimal) hikâye örnekleridir. Sanat eserleri ile içinde oluştukları zamanın eğilimleri, zihniyeti, yaşam tarzı arasında sıkı bir ilişki vardır. Modernist düşünce son yüzyılda dünyayı biçimlendirirken kendine özgü yeni akım, değer ve sanatsal türler de üretmiştir. Modern insanın sıkışık zamanlara pek çok şeyi sığdırma, her şeyin hızlı tüketildiği bu dönemde “yer edinme” çabası küçürek hikâyelerin çıkış noktası olmuştur. Zaman ve mekân betimlemelerine pek yer verilmediği, karakterin geliştirilmediği bu hikâye türü, insanı düşünmeye yönelten bir metindir. Bir olayı veya durumu anlatmaktan çok ima etmeyi amaçlayan küçürek hikâye, anlattıklarından çok anlatmadıklarıyla anlam kazanır. Hayatın içinden bir kesit veren küçürek hikâye, durum hikâyeciliğinin bir uzantısı olarak değerlendirilebilir.
Küçürek hikâyelerin okuduğunuz metinlerde de olduğu gibi kısa, yoğun ve oldukça yalın bir anlatımı vardır. Hikâyenin içerdiği anlam da bir bütünü temsil eden en küçük parçaya sıkıştırılmıştır. Bu nedenle kelimeleri azaltarak özenle seçme, zaman-mekân ayrıntılarını silme ve bir durumu minimalize etme küçürek hikâyelerin en çok yararlandığı anlatı unsurlarıdır. Okuduğunuz metinlerde de olduğu gibi küçürek hikâyelerde en çarpıcı bölüm hikâyenin sonudur.
Küçürek hikâyeler; minimal öykü, kısa kısa öykü, kıpkısa öykü, sımsıkı öykü, küçük ölçekli kurmaca, mesel, minyatür gibi adlarla da bilinmektedir. 1960’tan sonra sınırları çizilmeye başlanan küçürek hikâyelere başta Ferit Edgü olmak üzere Necip Tosun, Tarık Günersel, Refik Algan, Sevinç Çokum, Necati Tosuner, Rasim Özdenören, Haydar Ergülen gibi sanatçılar örnek vermişlerdir.

Soru: 1) Aşağıdaki tabloda İki Soru Arasında adlı metinde geçen bir cümle verilmiştir. Bu cümledeki altı çizili kelimenin yüklendiği anlam tabloda “Açıklamalar” bölümünde yer almaktadır. Tablodaki altı çizili kelime ile ilgili açıklamalara uygun cümlelere birer örnek de siz yazınız. 

  • Cevap:

Araştırmak, yoklamak. →
Önem verip istemek. →
Bir şeyin yokluğunu duyarak geri gelmesini istemek, özlemek. →

Soru: 2) İki Soru Arasında metninden alınan aşağıdaki cümlede tırnak işareti içindeki virgülün kullanımı standart dışıdır. Buna göre siz de metinde standart dışı bir kullanıma örnek olabilecek bir cümleyi aşağıdaki kutucuğa yazınız.

“Hayatı arıyorum,” dedi.

  • Cevap:

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!