Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 72

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 72

20-29. çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

Soru: 20) Aşağıdaki parçaların hangisi farklı bir bakış açısı ile yazılmıştır?

A) Aradan birkaç gün geçmişti. Bir sabah İhsan yalnız başına manavların olduğu yerde kendisine paket taşıtacak bir müşteri bekliyordu. Manavlar dükkânlarının önünü suluyorlar, elma ve armutları birer birer parlatıyorlar, üzüm salkımlarını yayıyorlardı.
B) Bir an kulübedeki aynaya bakmayı düşündü. Sonra vazgeçti. Gözüne sinyal feneri ilişti.
Artık onu hiç kullanmayacak. Ne tuhaf şeyler hatırlıyor. Fenerin kırmızı camı bir gece kırılıvermişti de ne yapacağını şaşırmıştı.
C) Yazı makinem bozulmuştu. Küçük bir bozukluk. “A” harfi takılıyordu. Uğraştım, kurcaladım, elim yüzüm kapkara lekeler içinde düzeltebildim. Fakat bu sefer aklım fikrim, öfkeden olacak, karışmıştı. Tekrar makineye kâğıdı geçirdiğim zaman yazdıklarım bir şeye benzemiyordu.
D) Çok yorgun ve uykuya çok ihtiyacı var. Hatta yürürken uyumaya başlamıştı bile. Kendini bırakıverse taşların üstüne serilebilir, sonra bir bekçi kundurasının ucuyla uyandırılabilirdi; bacakları, gövdesini değil kendilerini bile çekemiyordu.
E) Yaşlı adam geminin bir limana girmesi için bu kadar resmî muamelelere ne lüzum var, diye düşünüyordu. Sanki vapur uzaktan göründüğü gibi süratle rıhtıma yanaşsa ne olurdu? Bu kadar gürültü ve kargaşalık bu istambotların, motorların telaşı neye yarıyordu

  • Cevap: C

Soru: 21) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül, “Sandığında gizlediği eşyalar, çoğu çeyizinden kalma, ona ayrı bir huzur veriyordu.” cümlesindeki ile aynı görevde kullanılmıştır?

A) Dışarıda yağmur nazlı nazlı yağıyor, tüm kalpleri ısıtıyordu.
B) Korkuyla, şaşkınlıkla, tedirginlikle etrafına bakınıp duruyordu.
C) Evet, onunla hayata geçireceğimiz daha pek çok plan vardı.
D) Doğup büyüdüğü şehre, Bursa’ya, hayatında ilk kez geliyordu.
E) El değmemiş kır çiçekleri toplayacağım annem için, dedi.

  • Cevap: D

Soru: 22) Çocukluğumun bir bölümü elimden alınmış gibi. Bir bölümü mü? Belki tümü. Kim alabilir insanın çocukluğunu elinden? Kimse alamazmış gibi görünüyor. Öyle değil oysa, o çocukluğa damgasını basmış biri olur ve çocukluğunuzu alır götürür. Artık acı duymadan anımsayamazsınız o günleri. O günlere rengini veren ana etmenlerden biri solmuştur. Bir renk eksilir bütün geçmiş zaman fotoğraflarınızdan. Ya uçuk bir pembe ya silik bir eflatun ya tek çizgi ince bir mor… Bu parçada numaralanmış ifadelerden hangilerinin metne kattığı anlam birbirine en yakındır?
A) I ve III
B) I ve V
C) II ve IV
D) II ve V
E) III ve IV

  • Cevap: C

Soru: 23) Örneğin Parasız Yatılı’da tahin helvasında şekerin gevşediğini, tükenmez tabağındaki peynirlerin cızırdadığını, okullarda alt kat musluklarının nedense hiç kapanmadığını, öğrencilerin de susa- salar susamasalar her teneffüste bu musluklardan su içtiklerini anlatır bize. Ev sahibinin kira ödenmediği günlerde sokak kapısını hızla çarptığını, yoksul evlerde kırık camların unlu kâğıtlarla kaplandığını söylemeden geçemez Füruzan. Bu parçanın başına düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur?

A) Füruzan’ın hikâyelerini okumuşsanız onun yaman bir gözlemci olduğunu görmüşsünüzdür.
B) Füruzan ilhamını günlük yaşamdan almış bir gerçekliğin hikâyelerine sızmasına izin vermez.
C) Füruzan’ın Türkçesindeki tutukluk kimi zaman okurun da yorulmasına yol açan bir tutukluktur.
D) Füruzan’ın anlatımındaki sıcaklık, söyleyişteki kimi aksaklıkları göz ardı etmemize olanak sağlar.
E) Kendisinden sonraki yazarlarda da gördüğümüz içe dönüklük Füruzan hikâyelerinin çıkış noktasıdır.

  • Cevap: A

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 72 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!