“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 73
Soru: 24) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatıcı dış dünyadan edindiği izlenimleri hayal gücü ile birleştirerek yansıtmamıştır?
A) Oturduğu yerin hemen yanına eliyle birkaç kez hafif hafif vurarak tek başına oynayan çocuğu çağırdı.
B) Masallarda kalmış cadı mağarasına benzeyen ağzında çaydan sararmış dişleri tahtaya yanlış çakılmış çivilere benziyordu.
C) Sonra söğütlerin gölgesi iyice uzayıp güneş göbekli dağa doğru ağır ağır isteksizce çekilirken ayrıldık Alavuş’tan.
D) Bütün bunları ağır ağır fakat bir çocuk gibi yumuşak bir sesle söyleyerek yaşadığım fırtınayı dindirmeye çalışıyordu.
E) Evime girmek üzereyken aylardır tek damla düşmemiş lacivert gökyüzü bir bıçakla paralandı da ortasından yarıldı.
- Cevap: A
Soru: 25) Aşağıdaki parçaların hangisinde iç konuşma tekniği kullanılmıştır?
A) Elmacık kemikleri fırlak, sakalı apak; nur yüzlü, çatık kaşlıydı. Mahallenin çocukları ondan çok korkarlardı. Karşıdan geldiğini görünce hemen yollarını değiştirirlerdi. En çok kızdığı şey, motorlu araçların gürültüsüydü.
B) Elimi cebime attım. “Alın, şu 120 lira bilet ücreti, dedim. Giderken çocuklara ufak tefek bir şeyler de alıp götürürsünüz, onun için 100 lira, etti 220. 80 lira da yolda yersiniz: 300. İşte size 300 lira.”
C) Kar yağmıştı. Şimdiki gibi. Ortalık kapkara bir beyazlığa bürünmüştü. Çıt yoktu ve sanki rüzgâr da donmuştu. Sesler de donmuştu. İkindi vakti yaktıkları ocağın ateşi küllenmişti bile.
D) Konu komşu herkes çok severdi onu. Herkese yardım eder, küsleri barıştırır, elinde avcunda ne varsa fakir fukaraya dağıtırdı. Düşkünün, yoksulun, yolda kalmışın derdi onun derdiydi.
E) Artık bu park işini bir çözüme kavuşturmam gerekiyor. Oraya gidişimin gerçek sebeplerini bir bir sıralamalıyım. Çünkü, herhalde herkes gibi gitmiyorum. Herkes gibi gitmiş olsam mesele kalmayacak.
- Cevap: E
Soru: 26) Aşağıdakilerden hangisi Tomris Uyar’a ait eserlerden biri değildir?
A) Dizboyu Papatyalar
B) ipek ve Bakır
C) Yaza Yolculuk
D) Ödeşmeler ve Şahmeran Hikâyesi
E) Bozbulanık
- Cevap: E
Soru: 27) Bir kere okur, okuyacağının hikâye olduğunu bilerek başlayacaktır okumaya. Yazarın her şeyi ona hazır bir şekilde vermesini beklememesi gerektiğinin farkında olacaktır. Okumaya başlamadan önce kendisini yaratıcı bir serüvene hazır hissetmesi gerekir. Bilinci açık ve düş gücü yerinde olacak, her satıra yoğunlaşmayı sağlayabilecek bir konumda bulunacak. Kendisini hikâyenin etkilemesine açık durumda tutacak. Bu sözler aşağıdaki soruların hangisine karşılık söylenmiş olabilir?
A) Hikâye okumak niçin zordur?
B) Nitelikli okur olmanın koşulu nedir?
C) Hikâye okur için nasıl cazip hâle getirilebilir?
D) Okuru etkilemek için neler yapmak gerekir?
E) Hikâyenin okura ulaşmasını engelleyen unsurlar nelerdir?
- Cevap: B
Soru: 28) Hemingway’in (Hemingvey) en kısa hikâyesini bilir misiniz? “Bütün bir hikâyeyi hiçbir zaman altı sözcükle yazamazsın.” diyen arkadaşlarına ağızlarının payını vermek için mi yazılmıştır, tutuşulan bir iddia üzerine mi, yazar arkadaşlarının kışkırtması ile mi orası belli değil ama Hemingway’in en iyi eseri olduğunu söylediği hikâye, İngilizce altı, Türkçe topu topu beş sözcükten oluşur. Etkileyicilik mi demiştik? Alın size etkileyiciliği tartışılmaz bir hikâye: “For sale: Baby shoes, never used.” “Satılık: Bebek ayakkabısı, hiç kullanılmamış.” Bu parçada sözü edilen kısa hikâyenin etkileyici olmasının gerekçesi olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Hikâye dokusunun gevşek olması
B) Zihinde kurgu yapmaya olanak tanıması
C) Çok az kelimeden meydana gelmesi
D) Okurun bu metni nasıl okuyacağını bilmesi
E) Üslup sahibi bir sanatçının kaleminden çıkması
- Cevap: B
Soru: 29) “Yazarın incelmiş, kıl testere hâline gelmiş bir dili var. Bu durum belki senaryo yazarlığındandır.” şeklinde bir ifade, söz konusu yazarın hangi özelliğini vurgulamaktadır?
A) Sıradan söyleyişlere karşı olmasına
B) Akıl yürüterek yazmaktan kaçınmasına
C) Gerçekleri dile getirmekten kaçınmasına
D) Birkaç kelimeyle istediği etkiyi yaratabilmesine
E) Düşüncelerini olaylara uydurmaya çalışmasına
- Cevap: D
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 73 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap