Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91

8) Toplumsal miras olan güreş geleneğini yaşatan, koruyan güreşçiler kültür taşıyıcılarıdır. Meydan güreşlerinde, pehlivanları halka tanıtan, güreş başlamadan dua okuyup meydana süren kişilere “cazgır”, “tellâl” gibi adlar verilir. Cazgırlar genellikle eski ünlü pehlivanlardandır. Cazgır güreşe çıkan pehlivanları önüne aldıktan sonra seyircilere yüksek sesle onların adlarını, sanlarını, maharetlerini, ünlü güreş oyunlarını anlatarak tanıtır. Bundan sonra salâvatlama adı verilen pehlivan duasını okur. Pehlivan duasını okuduktan sonra pehlivanları er meydanına salar. Bir örnek verelim:

Salâvatlama (anonim)

Allah Allah İllallah
Diyelim Maşallah
İki yiğit çıktı meydane
Birbirinden merdane
Dinleyin ağalar sözümü
Pehlivanlar yer batmanla üzümü
El paçada, diz yerde
Güreşelim düz yerde
Elini tersten takar

Evini başına yıkar
Hasmın karıncaysa hor bakma
Yiğitsen meydandan çıkma
Karşıdan gelir kır at
Kanatları kat kat
Verelim Peygambere salavat
Sallallahu ala Muhammet

Yukarıdaki metinde cazgırın güreşlerdeki görevi anlatılmakta ve bir salavat örneği verilmektedir. Buna göre

Soru: a) cazgır şiirinde adı geçen kişiler, gerçekte yaşamış güreşçiler olabilir mi? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle anlatınız.

  • Cevap:

Soru: b) cazgır şiiri ile yukarıdaki metinde yer alan Salâvatlama arasındaki benzerlik size Attilâ İlhan’ın, eserlerini oluştururken izlediği yol ve eserlerinde nelerden yararlandığı ile ilgili nasıl bir fikir verebilir? Açıklayınız.

  • Cevap:

Metin Biterken

Soru: Okuduğunuz metin ve metinle ilgili yaptığınız çalışmalardan hareketle geçmişte olduğu gibi günümüzde de şiirlerin toplumsal olaylara veya sosyal sorunlara değinmesinin gerektiğini düşünüyor musunuz? Niçin?

  • Cevap:

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!