“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 93
bar : Anadolu’nun doğu ve kuzey bölgesinde,
en çok Artvin ve Erzurum yörelerinde el ele tutuşularak oynanan, ağır ritimli bir halk oyunu.
katırtırnağı : Baklagillerden, dalları çok ince, çiçekleri sarı, bazı türleri hekimlikte idrar söktürü- cü olarak kullanılan bir bitki. kel başa şimşir tarak : Birçok ihtiyacı varken gereksiz özenti ve gösterişle uğraşanlar için kullanılan bir söz.
kümbet : Damı koni veya piramit biçiminde olan, yuvarlak veya köşeli yapı. mesel : Örnek alınacak söz.
rençber (rençper): Tarla, bağ, bahçe, yapı ve toprak işlerinde ağır işleri gören gündelikçi, ırgat. somaki : Kızıl veya yeşil renkte, damarlı ve çok sert bir porfir türü mermer.
şimşir : Şimşirgillerden, yaprakları her mevsimde yeşil kalan, taşlık, çorak bölgelerde kendiliğinden yetişen veya bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen, odunu sarımsı renkli ve çok sert olan bir ağaççık.
yalak : Hayvanların su içtikleri taş veya ağaçtan oyma kap.
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz şiir, Millî Edebiyat şiir anlayışını devam ettiren şairlerden Behçet Kemal Çağlar’a aittir. Şair, okuduğunuz şiirde de olduğu gibi eserlerinde Anadolu coğrafyasına, Anadolu’ya ait gözlemlerine Millî Edebiyat zevk ve anlayışının hazırladığı imkânlarla Anadolu gerçekliğine yönelmiştir. Şiirlerinde Şu Bizim Gerçeğimiz şiirinde de olduğu gibi halk edebiyatı şekillerinden yararlanmış, halk şiirine has söyleyiş tarzını benimseyerek doğru bildiğini, güzel gördüğünü geniş kitlelere iletmiştir. Bunu yaparken yer yer hitabet edasıyla coşkulu bir ses kullanmıştır.
Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren özellikle hece ölçüsünü kullanan şairlerin çoğu Anadolu köylerinin ve tabiatının güzelliğini anlatan, yurt ve memleket sevgisini işleyen pek çok şiir yazmışlardır. Bu şairler, temel kaynağı halk şiiri geleneği olan modern bir şiir meydana getirmişlerdir. Çeşitli yerlerini dolaştıkları Anadolu’nun zengin folklor malzemesini insani unsurları göz ardı etmeden coğrafi özellikler eşliğinde aktarmışlardır.
Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren Ahmet Kutsi Tecer, Kemalettin Kamu, Behçet Kemal Çağlar, Ömer Bedrettin Uşaklı, Necmettin Halil Onan, Zeki Ömer Defne, Halide Nusret Zorlutuna, Arif Nihat Asya; şiirlerinde yurt güzelliklerini anlatan, halka ve halkın geleneklerine ait unsurlara yer veren şairlerdir.
Soru: 1) Okuduğunuz şiirde söyleyicinin ilk dörtlükte “dilsizliğin tuzağındayım” demesinin sebebi ne olabilir?
- Cevap:
Soru: 2) Okuduğunuz şiirde geçen “Zârâ çorabında, Van kiliminde / Çankırı’nın kapı tokmağındayım.” dizeleri ile söyleyici neyi ifade etmek istemiştir?
- Cevap:
Soru: 3) Okuduğunuz şiirde Anadolu, çeşitli özellikleriyle yansıtılmıştır. Buna göre
- Cevap:
Soru: a) Şu Bizim Gerçeğimiz adlı şiirde Anadolu’nun hangi kültürel değerlerinin yansımalarını görmek mümkündür?
- Cevap:
Soru: b) Kültürel farklılıkların dikkat çektiği ve merak edildiği günümüz dünyasında bu değerlerin ön plana çıkarılıp ülke tanıtımına katkıda bulunması için neler yapılabileceğini düşünüyorsunuz?
- Cevap:
Soru: 4) Şiirin temasını söyleyiniz.
- Cevap:
Soru: 5) “Rençberin kuruyan damağındayım.” dizesindeki altı çizili kelimenin yazımının günümüzdeki kullanımından farklı olmasının nedeni ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap:
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 93 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap