Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 182

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 182 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 182

ümidiyle yaşamaktadır. Bir gün kervancılardan yakınlarda bir mankurtun deve güttüğünü işiten Nayman Ana analık sezgisiyle bu mankurtun oğlu olabileceği hissine kapılır. Bu fikrini hiç kimseye açamayan Nayman Ana, kitaptaki ifadeyle “torunlarına (kızlık akrabalarına) uğrayacağını, onlarda bir süre konuk kaldıktan sonra eğer kendisi gibi istekliler çıkarsa Kıpçak ülkesine erenlerden Yesevi Dede’nin türbesine gideceğini” söyleyerek yola çıkar. Nihayet deve güden mankurtu bulan Nayman Ana önsezisinde yanılmamıştır. Bu mankurt onun sevgili oğlu Colaman’dır. Oğluna bu şekilde kim olduğunu, nereden geldiğini anlatmaya, hatırlatmaya çalışan Nayman Ana onun hafızasını tamamen yitirdiğini acıyla fark eder, buna rağmen onu obalarına götürmek ister. Ana yüreği bir gün onun aklının başına geleceğine inandırmıştır. Bu sırada yanlarına yaklaşan efendi Juan Juan, Nayman Ana’yı görür ve mankurtuna anlattıklarını öğrenir Colaman’a anasının ona işkence yapmak istediğini ve bu yüzden Nayman Ana’yı öldürmesi gerektiğini söyler.

Nayman Ana “oğlunu alıp götürerek istilacıların onu nasıl akıldan yoksun bıraktığını göstermek ister. Juan Juanlar oğlunun yanından ayrılınca tekrar oğlunun yanına döner. Ancak anasının kendisine kötülük yapmak istediği “öğretilen” oğlu, Nayman Ana’sını dinlemez bile! Onu öldürür.

Cengiz Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel çev.: Refik Özdek (Metnin orijinaline uyulmuştur.)

Metin ve Tür ile İlgili Açıklamalar

Türk Dünyası Edebiyatı ve Roman

20. yüzyıl, bütün Türk dünyası için çok önemli hadiselerle dolu bir devri ifade etmiştir. Türklerin kurdukları en büyük devlet olan Osmanlı Devleti bu yüzyılın başlarında yıkılmış, yerine Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Kırım, Kazan, Kafkasya ve Türkistan Türkleri de bu yüzyılın başlarında Çarlık Rusya’sı yıkılınca önce kendi millî devletlerini kurmuşlar fakat çok kısa bir süre içinde tekrar istiklallerini kaybederek eskisinden daha şiddetli bir Rus idaresini tanımak zorunda kalmışlardır. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren görülmeye başlanan millî gelişmeler, sadece Türkiye’de değil bütün Türk dünyasında etkisini göstermiştir. Bu gelişmeler, 20. yüzyılın başlarında hemen hemen aynı siyasi ve sosyal olayların yaşandığı bütün Türk yurtlarında Türkiye’deki ile aynı özellikleri taşıyan millî bir edebiyatın doğmasına zemin hazırlamıştır. Türkiye dışında, yapıtlarıyla öne çıkan başlıca yazarlar şunlardır:

Azerbaycan Türk Edebiyatı : Bahtiyar Vahapzade, Muhammet Hüseyin Şehriyar,
Celil Mehmet Kulizade
Bulgaristan Türkleri Edebiyatı : Recep Küpçü
Kazakistan Türk Edebiyatı : Mağcan Cumabay
Kazan Türk Edebiyatı : Ayaz İshaki
Kıbrıs Türk Edebiyatı : Osman Türkay, Özker Yaşın
Batı Trakya Türkleri Edebiyatı : Mehmet Hilmi, Abdurrahim Dede
Kosova Türkleri Edebiyatı : Nimetullah Hafız
Kırgızistan Türk Edebiyatı : Cengiz Aytmatov
Kırım Türkleri Edebiyatı : İsmail Gaspıralı, Cengiz Dağcı

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 182 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!