Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 78

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 78 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 78

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

cet: Dede, büyük baba, ata.
çini: Duvarları kaplayıp süslemek için kullanılan, bir yüzü sırlı ve genellikle çiçek resimleriyle bezeli, pişmiş, balçık levha, fayans.
fecir: 1. Güneş doğmadan önce ortalığın ağarmaya başladığı vakit, tan vakti.
hengâme: Patırtı, gürültü, kavga.
uhrevi: Öbür dünya ile ilgili, ahiret ile ilgili, dünyevi karşıtı.
vehim: Kuruntu.
yâd: Hatırlama, anma.
ziya: Işık.

Metin ve Tür ile İlgili Açıklamalar

Cumhuriyet Dönemi’nde Şiir

Cumhuriyetin ilanı toplumumuzda hemen her şeyi etkilemiştir. Bu etki günlük hayattan resmî işlemlere, dilden edebiyata her alanda görülmektedir. Edebiyat tarihçileri şiirimizi, toplumu derinden etkileyen olayları dikkate alarak 1923-1940 arası, 1960 sonrası ve 1980 sonrası gibi dönemlere ayırmışlardır. Buna göre Cumhuriyet Dönemi Türk şiiri şöyle değerlendirilebilir:

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, “Bursa’da Zaman” şiirinin ilk ismi “Bursa’da Hülya Saatleri”dir. Bu şiir, hece ölçüsüyle yazılmıştır. Şair, bunun yanında serbest ölçüyle de şiirler yazmıştır.

“Bursa’da Zaman” şairi Bursa’yı, bir medeniyet müzesi olarak ele alır. Şair, şehrin kurucusu adına yaptırılan Orhan Camisi’ni merkeze alarak eski zamanlara doğru yolculuğa çıkar. Onun için “şehrin zamanı” dünden bugüne doğru iç içe geçer. Şair şehirdeki tarihî eserler aracılığıyla o döneme gider. Zaman içindeki bu yolculuk bir çeşit rüya veya hayal âlemine dalmak gibidir.

Şiirde geçen “Orhan zamanından kalma bir duvar” tarihî bir mirastır. Caminin yanı başında yükselen çınar ağacının da yapı ile aynı yaşta olduğu belirtilir. Öyle ki insan eliyle yapılmış bir yapı ve doğaya ait bir unsur güzelliğin bir parçasıdır. Ona göre mazi sadece mimariden ibaret değildir. Çınar, bir ihtiyara benzetilerek teşhis yapılır ve elemek fiili ile birlikte kullanılır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 78 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!