Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 43

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 43

koşmaya başlamış. Zehracığım hırsızlığa alışık değil. Bahçıvanı görünce korkmuş, adam daha bir şey söylemeden kendini ağaçtan atmış: başcağızı taşa çarpmış. Sevap sahibi bir adam kucağına alıp eve getirdi… Yavrumun sırma gibi saçları vardı. Bu saçların bir parçası kana bulanıp alnına yapışmış… Üç, beş gün sonra Zehracık şiddetli bir ateşle hastalandı. Gözleri şaşılaştı, kolları büzüldü. Belediye hekimini yalvarıp getirdik.”Çocuk ağaçtan düşünce başı zedelenmiş. Beyin veremi olmuş. Allah’tan ümit kesilmez ama ben iyi görmüyorum.”dedi. Yavrucağım birkaç gün sonra ölüp gitti. Biz iki ihtiyar, kuru başımıza kaldık. Bir, iki sene sonra memleketteki mallarımızdan bir kısmını geri verdiler. Yeniden zengin olduk. Lâkin biz, artık parayı ne yapalım? Biz yaşta insanlar parayı evlatları, torunları için isterler değil mi Doktor Efendi oğlum? Apartmanlarımızın kirasını getirdikleri vakit iki ihtiyar ağlamaya başlarız. Bu paraları sarf edecek kimimiz var ki? Başka mahallelerde oturamadık. Bu evi satın aldık. Sanırım ki Zehracık, düştüğü şu kiraz ağacının altında gömülüdür. Kiraz mevsimi geldi mi belki bir kaza olur, başka anacıkların yüreği yanar diye karı-koca bekçilik ederiz. Ağaçlara kimseyi yanaştırmayız.

Bu kirazlardan bir tanesini yemek istemeyiz. Zehracık, onlardan bir taneciği için ağlayıp ölmüştü. Kirazlar olduğu vakit onları arabalara doldurur, mezarlığa götürürüz. Zehracığın ruhu için onları para ile kiraz alamayan fukara çocuklarına sepet sepet üleştiririz.

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

hanedan: Kökten, asil ve büyük aile, hasislik: Cimrilik, irat: Gelir getiren mülk, külliyet: Çok, fazla. meşruta: Bir kimseye, mirasçılara veya bir kuruluşa satılmamak şartı ile verilmiş mülk, nafile: Yararsız, boş. nam: Ad. tasavvur: Hayal etme, zihinde canlandırma.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Hikâye (Öykü)

Okuduğunuz “Kirazlar” metni, yazarın günlük yaşamdan bir olayı ele aldığı bir hikâyedir. Bu metinde de görüldüğü gibi hikâye, yaşanmış veya tasarlanmış bir olay ya da durumu kişi, yer ve zamana bağlı olarak anlatan, okuyucuda heyecan ve zevk uyandırmayı amaçlayan kısa yazılardır.
Hikâyede, olayın geçtiği mekân ana hatlarıyla anlatılır. Kahramanlar, olay içerisinde tanıtılır; çoğu zaman karakterler belli özellikleriyle yansıtılır. Anlatım yoğun ve özlüdür. Olay anlatılırken ayrıntıya girilmez. Konu gerçek hayattan alınabildiği gibi tamamen hayal ürünü de olabilir.
A. Hikâyede Plan
Hikâye serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur:
a. Serim: Hikâyenin giriş bölümüdür. Bu bölümde olayın geçtiği yer ve zaman belirlenir, kişiler tanıtılır, ana olaya giriş yapılır.
b. Düğüm: Olayın okuyucuyu meraklandıracak şekilde ayrıntılı olarak anlatıldığı bölümdür. Bu bölümde okuyucu sonuç üzerinde düşünmeye başlar. Bu merak sonuç bölümüne kadar devam eder.
c. Çözüm: Hikâyenin sonuç bölümüdür. Bu bölümde merak giderilir, düğümler çözülür.
Bütün hikâyelerde bu plana uyulmaz. Yazarın tercihine göre bazı hikâyelerde sonuç bölümü verilmez. Hikâyenin sonunu okuyucu hayal dünyasında tamamlar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 43 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!