Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 44

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 44

B. Hikâyenin Yapı Unsurları

a. Olay: Hikâyedeki kişilerin başından geçenlere olay denir. Anlatı, çoğunlukla bir veya birkaç olay çevresinde gelişir. Olaylar; yazarın kurgusuyla sıralanır, sebep-sonuç ilişkisiyle birbirine bağlanır. Okurun dikkatini dağıtacak karmaşık olaylara yer verilmez. Olay halkaları birbirini kronolojik olarak takip eder. Bazen anlatıcının tercihine bağlı olarak olay sondan başa doğru ya da ortadan başlanarak verilir.
b. Kişiler: Hikâyedeki olay ya da durumu yaşayan kahramanlardır. Hikâyede kişi sayısı azdır. Serim bölümünde tanıtılan kahramanlar hikâyenin sonuna kadar kalır. Hikâyenin ileriki aşamalarında hikâyeye yeni kahramanlar katılmaz. Kahramanlar, gerçek olabileceği gibi gerçeğe uygun tasarlanmış kişiler de olabilir. Kahramanlar, okuyucunun zihninde canlandırılmak için ayrıntıya girilmeden betimlenir.
Kahramanların, kendine özgü ayırt edici özellik taşıyanlarına karakter; kıskançlık, cimrilik, korkaklık gibi abartılı özellik taşıyanlarına tip denir.
c. Zaman: Hikâyede olayın başlaması ve bitmesi arasındaki süredir. Olay, bu zaman dilimi içerisinde gerçekleşir. Zaman başlangıçtan sona doğru akabileceği gibi sondan başa doğru da akabilir.
Zaman, hikâyedeki olayla başlayıp sürerse buna gerçek zaman denir. Olay, hikâye kahramanlarının geçmişi anımsamasıyla başlayıp içinde bulunulan zamana kadar devam ederse bu zamana kozmik zaman denir.
ç. Mekân: Olayın geçtiği yer veya çevredir. Bu yer ev, okul, bahçe, sokak olabileceği gibi insanın iç dünyası da olabilir. Olayın anlaşılırlık kazanması için mekân betimlenir. Hikâyede bu betimleme ayrıntıdan uzakken romanda ayrıntılı olarak yapılır.

C. Hikâyede Anlatıcı ve Bakış Açısı

Anlatıcı, hikâye ve romanı okuyucuya sunan kişidir. Yazar, olayı ya kendisi ya da kahramanların birinin ağzından anlatır. Hikâyedeki olay ve kişilerle ilgili bilgiler anlatıcıdan öğrenilir.
Hikâye ve romanda bakış açısı üç farklı şekildedir:

a. Kahraman bakış açısı: Olayın hikâye veya roman kahramanlarından biri tarafından anlatılmasıdır. Kahraman bakış açısında anlatıcı, sadece kendi duygu, düşünce ve izlenimlerini bilir ve onları anlatır.
b. İlahî bakış açısı: Anlatıcı, hikâye kahramanlarının içlerini okur, her şeyi görür, bilir ve sezer. Öğüt verir, yargıda bulunur, hikâyenin bir bölümünü özetler. Anlatım üçüncü kişinin ağzından yapılır.
c. Gözlemci bakış açısı: Anlatıcı gördüklerini, tanık olduklarını anlatır. Hikâye kahramanlarıyla ilgili her şeyi bilemez. Anlattıkları, gördükleriyle sınırlıdır. Bunları nesnel bir şekilde okuyucuya aktarır.

Ç. Hikâye Çeşitleri

Hikâyeler, olay hikâyesi ve durum hikâyesi olmak üzere ikiye ayrılır.

a. Olay hikâyesi: Bir olayı serim, düğüm ve çözüm bölümlerine uygun olarak anlatıp bir sonuca bağlayan hikâyedir. Olay hikâyesinde kahramanların ve çevrenin tasvirine yer verilir, okuyucuda merak ve heyecan uyandırmak amaçlanır.
Fransız yazar Guy de Maupassant (Guy dö Mopasan) tarafından geliştirilen bu tarz Maupossant tarzı hikâye adıyla da anılır.
Olay hikâyesinin Türk edebiyatındaki başlıca temsilcileri Ömer Seyfettin, Refik HdiiL Karay, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Reşat Nuri Güntekin’dir.
b. Durum hikâyesi: Merak ve heyecandan çok duygu, düşünce ve hayallere önem veren, olaylar yerine günlük yaşamın bir kesitini ele alan hikâye türüdür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 44 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!