Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 45

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 45

Durum hikâyesinde kişiler kendi doğal ortamında hissettirilir, betimlenmez. Yargılar, çıkarımlar kesinlik taşımaz. Yazar, okura belli bir sonuç veya düşünce telkin etmez. Okurun özgürce yorum yapmasına imkân tanınır. Okura sunulan durum ya da kesitle ilgili sonuç onun hayal dünyasına bırakılır. Birbirini takip eden merak uyandırıcı olay halkalarına yer verilmediği için kahramanların kişiliklerini yansıtan betimlemelere de gereksinim duyulmaz.
Durum hikâyesinin kurucusu, Rus yazar Anton Çehov’dur (Anton Çehov). Durum hikâyesi, Çehov tarzı hikâye adıyla da anılır.
Çehov tarzı hikâyenin Türk edebiyatındaki önemli temsilcileri Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal ve Tarık Buğra’dır.
Çatışma: Kahramanların istekleri, özlemleri, tutkuları engellerle karşılaşır. Kahramanların sahip olduğu farklı düşünceler ve özellikler veya hayat tarzından kaynaklanan anlaşmazlıklar kahramanlar arasında çatışmaya sebep olur. Kahraman bu engelleri aşmak için mücadele eder.
Hikâye, roman ve tiyatro gibi edebî türlerde kişiler iyi-kötü, zengin-fakir gibi özelliklerden dolayı karşı karşıya gelir.
Hikâyede olay örgüsünü çatışmalar belirler, okurun ilgisini canlı tutar.
Tema: Olay örgüsünü oluşturan temel çatışma temayı meydana getirir. Hikâyedeki temel duygu ya da kavrama tema denir. Bütün öğeler tema etrafında bir araya gelir.
Tema, yazıldığı dönemin özelliklerini ve zihniyetini yansıtır.
Örnek: aile, sevgi…
Konu: Temanın somutlaşmış hâli konuyu oluşturur.
Örnek: Türk halkında aile bağları
D. Hikâye Türünün Tarihî Gelişimi
İlk edebî türlerden olan destanlar ve masallar hikâye türünün kaynaklarıdır.
Hikâye türüne bugünkü anlamda kimlik kazandıran İtalyan yazar Boccacio’dur (Bokasyo). XIV. yüzyılda Boccacio’nun yazdığı Dekameron Hikâyeleri, dünya edebiyatında ilk hikâye örneğidir.
Türk edebiyatında Tanzimat Dönemimden önce modern hikâyenin yerini mesneviler ile nazım ve nesir karışımı halk hikâyeleri tutmaktaydı. Batılı anlamda ilk hikâyeler Tanzimat Dönemimde yazılmıştır. Ahmet Mithat Efendi’nin Letaif-iRivâyat adlı eseri ilk hikâye kitabıdır. Sami Paşazade Sezai’nin Küçük Şeyler’i Batılı anlamda ilk hikâyelerin yer aldığı eserdir. Türk hikâyeciliğini Batılı örneklerine tam anlamıyla yaklaştıran Servetifünun Dönemi yazarlarından Halit Ziya Uşaklıgil’dir.
Millî Edebiyat Dönemimde Ömer Seyfettin konuşma dilinin egemen olduğu, tarihî, siyasi ve sosyal konulu hikâyeleriyle yeni bir çığır açmıştır. Bu dönem hikâyecileri, eserlerinde dili sadeleştirmiş, sosyal hayatı gerçekçi bir üslupla ele almıştır. Ömer Seyfettin’i Cumhuriyet Dönemi’nde Halide Edip Adıvar, Reşat Nuri Güntekin, Refik Halit Karay izlemiştir.
Fahri Celalettin Göktulga, Selahattin Enis, Sadrı Ertem, Osman Celal Kaygılı, Sabahattin Ali, Memduh Şevket Esendal, Sait Faik Abasıyanık, Yaşar Kemal, Fakir Baykurt, Necati Cumalı, Haldun Taner, Kemal Tahir Cumhuriyet Dönemi’nde hikâye türünde eserler veren diğer yazarlardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 45 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!