Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 50

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 50 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 50

Herkes ona:”Seni ihtiyar kurnaz, seni!”diyordu.
O ise kızıyor, öfkeleniyor, coşuyor, kimse inanmadığı için mahvoluyor, ne yapacağını bilemiyor, sürekli olarak hikâyesini anlatıp duruyordu. Akşam oldu, gitmesi gerekiyordu. İp parçasını aldığı yeri gösterdiği üç komşusuyla beraber yola çıktı ve bütün yol boyunca macerasından bahsetti. Akşam olayı herkese anlatmak için Breaute kasabasında bir tur attı. Karşılaştığı kimse inanmıyordu.
Bütün geceyi hasta geçirdi.
Ertesi gün, öğleden sonra bire doğru Marius Paumelle (Maryüs Pomel), Ymauville’de (İmanvil) çiftçi olan Bre- ton Usta’nın uşağı cüzdanı ve içindekileri Manneville’e, Houlbreque (Ulbırege) Usta’ya götürmüştü.
Cüzdanı aslında sokakta bulduğunu ama okuma bilmediği için eve götürdüğünü ve patronuna verdiğini iddia ediyordu.
Haber çevrede çabucak yayıldı. Hauchecorne Usta da durumu öğrendi. Hemen yeni bir tura çıktı ve sonunda çözümlenen hikâyesini anlatmaya başladı. Bu olaydan alnının akıyla çıkmıştı.
“Beni üzen bunca olay değil anlıyor musunuz? Beni üzen yalan söylenmesi. Bir yalan yüzünden karalanmak insanı mahvediyor.”
Bütün gün bu olaydan bahsetti, yoldan geçenlere (…) anlattı. Olanları anlatmak için tanımadığı insanları durduruyordu. Artık rahatlamıştı ama buna rağmen ne olduğunu tam olarak bilemese de bir şey onu rahatsız ediyordu. Dinleyenlerin onunla alay eder gibi bir halleri vardı. Kimse ikna olmuş gibi görünmüyordu. İnsanlar arkasından konuşuyormuş gibi geliyordu.
Ertesi hafta salı günü, bu defa sadece olayı anlatma ihtiyacından Goderville pazarına doğru yola çıktı. Kapısının önünde duran Malandain, onu görünce gülmeye başladı. Neden?
Criquetot’lu (Kırekoto) bir çiftçinin yanına yaklaştı, adam sözlerini bitirmesine izin vermeden (…) “Seni gidi yaşlı kurnaz!”dedi ve arkasını dönüp gitti.
Hauchecorne Usta hiçbir şey yapmadan kalakaldı, endişesi iyice artmıştı. Neden ona “yaşlı kurnaz”demişlerdi?
Jourdain’in hanında masaya oturur oturmaz olayı anlatmaya koyuldu. Montivilliers’li bir at cambazı “Haydi, haydi yaşlı usta, ben senin ipini bilirim “diye bağırdı.
Hauchecorne Usta,”Cüzdan bulundu ya,”diye mırıldandı.
“Haydi bakalım (…) biri bulur biri de getirir. Oldubittiye getirdin işte.”
Köylü soluksuz kaldı. Nihayet anlamıştı. Cüzdanı suç ortağıyla geri yollamakla suçlanıyordu. İtiraz etmek istedi. Bütün masa gülmeye başladı.
Yemeğini bitiremedi ve alayların arasında hanı terk etti.
Utanmış ve aşağılanmış bir halde evine döndü, öfkeden ve utançtan boğulacak gibi oluyordu. (…) Masumiyetini ispatlaması neredeyse imkânsızmış gibi görünüyordu, cimriliğini herkes bilirdi, haksız bir şüpheyle kalbinden vurulmuş gibi hissediyordu.
O da hikâyesini her gün biraz daha uzatarak, her defasında yeni nedenler, daha güçlü itirazlar, hayal edip yalnızca ip hikâyesi düşünerek geçirdiği zamanlarda çalıştığından daha gösterişli yeminler ekleyerek anlatmaya başladı. Savunması karmaşıklaştıkça ve kanıtları ustalaştıkça dinleyenler ona daha az inanıyordu. Herkes arkasından”bunlaryalandan nedenler,”diye konuşuyordu. Bunu hissediyordu, kendini yiyor, boşuna uğraşıp duruyordu.
Görünür bir biçimde çökmeye başlamıştı.
Şakacı insanlar artık eğlenmek için, köye dönen askerlere savaş anılarının anlattırıldığı gibi, ona “ip” hikâyesini anlattırıyorlardı. Aklını kaybetmeye başlamıştı, zihni gittikçe zayıf düşüyordu.
Aralık ayının sonuna doğru yatağa düştü.
Ocak ayının ilk günlerinde öldü. Can çekişirken bile “küçük bir ip, küçük bir ip, işte, bakın Sayın Belediye Başkanı,” diye sayıklıyordu.

ETKİNLİK

Kirazlar adlı hikâye ile İp adlı hikâyeyi olay, kişiler, zaman, mekân ile dil ve anlatım bakımından karşılaştırınız.

  • Cevap: “Kirazlar” ve “İp” adlı hikayelerin olay, kişiler, zaman, mekan, dil ve anlatım bakımlarından karşılaştırılması şu şekilde yapılabilir:

Olay:

  • “Kirazlar” hikayesinde ana olay, bir ailenin kiraz toplama etkinliği sırasında yaşanan bir kazadır. Bu olay, ailenin yaşamındaki bir dönüm noktasını temsil eder.
  • “İp” hikayesinde ise ana olay, bir çocuğun elindeki ipin nasıl kaybolduğunu ve bu kaybın çocuğun yaşantısında nasıl bir değişiklik yarattığını anlatır.

Kişiler:

  • “Kirazlar” hikayesinde, aile üyeleri (baba, anne, çocuklar) ana karakterlerdir. Olay ailenin etrafında döner.
  • “İp” hikayesinde ise ana karakter bir çocuktur ve çocuğun ailesi de hikayede yer alır.

Zaman:

  • “Kirazlar” hikayesi, kiraz toplama etkinliğinin olduğu bir günü kapsar ve genellikle geçmiş zaman anlatımı kullanır.
  • “İp” hikayesi ise bir çocuğun yaşamındaki belirli bir dönemi anlatır. Zamansal geçişler daha belirgindir.

Mekân:

  • “Kirazlar” hikayesi, kiraz bahçesinde ve ailenin evinde geçer. Mekân, hikayenin atmosferini oluşturur.
  • “İp” hikayesi de bir çocuğun yaşamının farklı mekanlarında geçebilir, bu mekanlar hikayenin temasına bağlı olarak değişir.

Dil ve Anlatım:

  • Dil ve anlatım, her iki hikayede de yazarın tarzına ve hikaye atmosferine göre değişebilir. Ancak genel olarak her iki hikaye de duygusal ve betimleyici bir dil kullanabilir. “Kirazlar” hikayesi belki ailenin bağını vurgularken, “İp” hikayesi çocuğun iç dünyasına odaklanabilir.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 50 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!