Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 53

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 53

“Sönük mavi gözlerinden buruşuk yanaklarına yaşlar sızıyordu. İşim bitmişti. Gitmek için ayağa kalktım”
Ruhsal portre: Kişilerin karakter özelliklerinin tanıtıldığı betimlemedir. Ruhsal betimlemede tanıtılan kişinin duygularına, hayallerine, düşüncelerine yer verilebilir.
Kirazlar adlı hikâyeden alınan aşağıdaki parçada kahramanların kişilik özellikleri yer almaktadır:
“Dünya kadar paraları vardır. Fakat gayet pinti insanlardır. Yemezler,; içmezler, evlerinde yırtık elbiselerle gezerler; kışın ateş yakmazlar. İratlarından gelen parayı bankaya götürüp yatırırlar.”

B. Hikâyede Anlatım Teknikleri

1. Diyalog: Kişilerin konuşmaları davranışlarıyla birlikte verilir. Karakterleri inandırıcı hâle getiren öge diyalogdur. Diyaloglarla kahramanların ilgileri, kaygıları, kişilik özellikleri metne yansıtılır. Diyaloglarda karakterlerin kullandığı kelimeler, ağız özellikleri kişilikleriyle doğru orantılı olur. Kişilerin diyaloglardaki tepkileri onların karakter özellikleri hakkında okuyucuya bilgi verir. Kişinin ses tonu, davranışları, mimikleri ve dinleyicide bıraktığı etki gözetilir.
Mendil Altında adlı hikâyeden alınan aşağıdaki parçada olay, iki kişinin karşılıklı konuşmasıyla gelişmektedir:
Hemen ceketinin göğsünü ilikledi, arkadaşına “Ver şu evrakı.” dedi, kâğıtları aldı, doğru müsteşarın yanına… Müsteşar masanın başında kâğıt okuyordu; başını kaldırdı, her gün sorduğu gibi”Hayrola, müdür bey?” diye sordu. “Efendim, dedi, açıkta kalan filan efendi için olmaz buyurmuşsunuz… Bu da reva mı, efendim ? Bu zavallı nereye gidip derdini anlatsın 7 Bizim yanlışımız yüzünden işten el çektirilmiş. Kendisinin bir günahı var mı? Siz de çoluk çocuk sahibisiniz, insaf ediniz efendim. Müsteşar “Olmuş olmuştur,” diyor. “Bir defa her nasılsa el çektirilmiş. Memuriyet hayatında böyle şeyler olur. Kendine başka yerde iş arasın…”

2. İç Konuşma: Roman ve öykü gibi edebî eserlerde, bir kişinin kendi kendine yaptığı sessiz konuşmaların okura aktarılmasıdır. İç konuşma dil bilgisi kurallarına uygundur. Bu teknikte okuyucu, kahramanın aklından geçenleri doğrudan kahramandan öğrenir. Yazar, anlatmak istediklerini kafasından geçenler şeklinde okuyucuya aktarır. Hikâyede kendi varlığını unutturmuş olur.
Kirazlar adlı hikâyeden alınan aşağıdaki parçada iç konuşma tekniğinden yararlanılmıştır:
—Ben istemezdim sizi rahatsız etmek amma efendiye söz anlatamadım, dedi.
Allah’ın bildiğini ne saklayayım? Ben evvela bu duayı ve bu sözleri pek kalpsizce yorumladım. Anlaşılan vizite parasının bir kısmını Cenabıhakk’a havale edecekler… Bu dua ahiret bankası için havalename olsa gerek diye düşündüm.
Hastalığın ehemmiyetsiz olduğunu söylemesi de manidardı. Ehemmiyetsiz bir hastalığın tedavi ücreti elbette ehemmiyetlisinden daha az olmak lazım gelir. Bir bahçe kirazdan bir tanesini yemeye kıyamayan, mülklerinin gelirini aldıkça sevincinden iğrenç bir surette ağlaşan bu insanlar için bu mantık, gayet tabii görülmeliydi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 53 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!