Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 61

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 61

A. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma

Hikâye Yazma Tekniği

Hikâye, kurmaca gerçekliğe dayalı metin türüdür. Hayattan alınan olaylar, hikâyede düşsel bir gerçekliğe dönüştürülür. Böylece hikâyenin kurmaca dünyası oluşur. Hikâyede dört yapı unsuru bulunur. Bunlar; kişi, zaman, mekân ve olaydır.

1. Kişi: Hikâyenin hazırlık aşamasında öncelikle kişi belirlenir. Belirlenen kişi, çevredeki insanlar arasından seçilebilir. Kişi; cansız varlık, bitki ya da hayvan da olabilir. İyi bir hikâyede kişilerin inandırıcı özellikler taşıması gerekir.
Kişiler, güçlü veya zayıf yönleriyle tutkuları ya da korkularıyla ifade edilir. Kişiler; meslekleri, uğraşları, ilişkileri, ilgi alanları, giyim kuşamları ve konuşma şekilleriyle ifade edildiklerinde okuyucunun hayal dünyasında canlanır. Kişilerin okuyucunun hayalinde canlanması yazarın başarısıdır. Kişilik özellikleri ya davranışları yoluyla ya da diyaloglar yoluyla ifade edilir. Diyalogların yazımında kişiler temsil ettikleri mesleklere ya da çevreye uygun konuşturulabilir.

2. Mekân: Her olay, bir mekânda geçer. Mekânın anlaşılıp kavranması için yazar mekânı betimleme yoluyla tanıtır. Hikâyede mekân, ayrıntılı olarak tanıtılmaz. Olayla ilgisi varsa betimlenir. Mekân olayın anlaşılmasına katkı sağlar. Kişilerin davranışlarıyla mekân arasında ilişki vardır.
Mekân dünyada karşılığı olan bir yer olabileceği gibi kahramanları hayvanlar ve cansız varlıklar olan hikâyelerde hayalî yerler de olabilir.
Mekân, diğer mekânlardan farklı yönleriyle tanıtılmalıdır. Okuyucu kendisini o mekânda hissetmelidir.

3. Zaman: Hikâyede olay belli bir zaman diliminde yaşanır. Hikâyedeki olayın inandırıcı olması için olay zamanını belirlemek gerekir. Zamanın verilmediği hikâyede olay inandırıcılıktan uzaktır. Hikâyedeki zaman; saat, gün, ay, yıl gibi ölçülerle verilebilir.”Birkaç gün önce” “dün”gibi belirsiz ifadelerle de belirlenebilir. Olaylar ya gerçekleşirken ya da yaşandıktan sonra anlatılır. Olaylar oluş sırasına göre verilebileceği gibi geriye dönüş tekniğiyle de verilebilir.

4. Olay: Olay günlük hayatta yaşanmış veya yaşanabilir nitelik taşır. İlgi çekici ve merak uyandırıcı özellik taşıyan olay halkaları sebep-sonuç ilişkisiyle birbirine bağlanır.

Hikâye Yazma Aşamaları

1. Hazırlık

a. Konu ve kişilerin temayı belirleme: Hazırlık aşamasında hikâyenin konusu ve teması belirlenir. Konu ve temayı belirlemede gözlem yeteneği etkili olur. İlgi çekici, okuyucuda merak uyandıracak bir konu belirlenir. Çevrede yaşanan, tanık olunan ya da başkasından öğrenilen komik ya da üzücü bir olay seçilebilir. Yaşanılan ya da tanık olunan olayların anlatımında daha başarılı olunur.
b. Kişileri ve kişilerin metindeki işlevlerini belirleme: Hikâyenin içeriğine bağlı olarak kahramanlar belirlenmelidir. Kişi sayısı sınırlıdır. Yazar, okuyucuya vermek istediği mesajı kişiler yoluyla aktarır. Kahramanların karşılıklı konuşmalarıyla tema somutlaştırılır. Kişilerin tip ya da karakter özelliği gösterip göstermeyeceği tespit edilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 61 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!