Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 62

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 62

2. Planlama

a. Olay örgüsünü ve çatışmaları belirleme: Hikâyedeki konu çevresinde birden fazla olay, sebep-sonuç ilişkisiyle bir araya getirilerek olay örgüsü oluşturulur. Olay örgüsü belirledikten sonra onunla bağlantılı olarak çatışma belirlenir. Kahramanların kişilik özelliklerindeki karşıtlıklardan kaynaklanan çatışmalar belirlenir.

b. Mekânı ve zamanı belirleme: Olayın gerçeklik izlenimi uyandırması için mekânın betimlenmesi gerekir. Mekânın kişiler üzerindeki etkisi belirlenir, olayla ilgisi olmayan ayrıntıya girilmez.
Hikâyedeki zaman olay örgüsüne bağlı olarak belirlenir. Zamanı kahramanlar yaşar. Zaman doğrudan ifade edilebileceği gibi sezdirme yoluyla da verilebilir. Mekândan sonra anlatıcı belirlenir.

c. Anlatıcıyı ve anlatıcının bakış açısını belirleme: Hikâyenin anlatıcısı belirlenir. Olaylar bu anlatıcının gözünden, izlenimlerinden ve bakış açısından anlatılır. Anlatıcı, kurmaca olabileceği gibi kahramanlardan biri de olabilir. Anlatıcının tavrı da belirlenir. Anlatıcı, nesnel olabileceği gibi taraf da olabilir. Bu tamamen yazarın tercihidir.

3. Taslak Metin Oluşturma

a. Plan doğrultusunda metni yazma: Konusu, teması, olay örgüsü, mekânı, zamanı, çatışması, anlatıcısı ve bakış açısı belirlenen hikâyenin yazım aşamasına geçilir.
Planın başarısında hikâyenin öğelerini belirlemenin yanı sıra dili kullanma ve anlatım becerisi de etkilidir.

b. Anlatım biçimlerinden ve tekniklerinden yararlanma: Hikâyenin yazım aşamasında kullanılacak öy- küleyici ve betimleyici anlatım biçimleri ile diyalog, iç konuşma gibi anlatım teknikleri belirlenir. Bu anlatım biçimleri ve tekniklerinin hikâyenin hangi bölümünde kullanılacağı tespit edilir.

4. Metni Düzeltme ve Geliştirme

a. Metnin tutarlılığını değerlendirme: Hikâyedeki olay örgüsünün belli bir birlik ve bütünlük içerisinde zihinde anlamlı olarak canlandırılması gerekir. Metindeki cümleler arasındaki bağlantıların anlam ve mantık bakımından birbirini takip edip etmediğini kontrol edilir. Metnin yapı ve anlam bakımından bütünlük oluşturup oluşturmadığı tespit edilir.

b. Anlatım bozukluklarını düzeltme: Metin gözden geçirilerek tespit edilen anlatım bozuklukları düzeltilir.

c. Yazım ve noktalama hatalarını düzeltme: Metin yazım ve noktalama yönünden gözden geçirilir, tespit edilen yazım ve noktalama hataları düzeltilir.

5. Yazılan Metni Paylaşma

Yazılan hikâye metni sınıfta okunarak, sınıf veya okul panosunda ya da okul dergisinde yayımlanarak paylaşılır.

ETKİNLİK

Yapı unsurlarına ve anlatım özelliklerine uygun bir hikâye yazınız. Yazdığınız hikâyeleri arkadaşlarınızla değiştirerek yapı unsurları ve anlatım özellikleri bakımından değerlendiriniz.

  • Cevap:

MEMURCUKLAR

İnsan yaşamında yapacağı işi iyi seçmeli. Sonra bir ömür boyu mutsuz olabilir. Mahmut o gün işe giderken aklından geçen tam da buydu. Küçükken hep memur olmak bir an önce maaş alıp yaşamak istemekteydi. Bu yüzden de hiç eğlenememiş he çalışmış hep kendinden fedakarlık etmişti. Ama bugün anlıyordu ki bir yaşamı boşuna yaşamış hep borç harç içinde hiçbir zaman dinlemeden ömrünü tamamlayacaktı. Ta ki o gün kafasına düşen kiremitten aldığı cesaretle istifa edene kadar. O artık özgür biriydi.

Hikâye yazma çalışmalarının dışında incelediğiniz Kirazlar ve Mendil Altında adlı hikâyelerden edindiğiniz düşünce ve izlenimleri konu alan farklı türde bir yazma çalışması da yapabilirsiniz.

  • Cevap:

İNSANLAR

Kimi insanlar vardır cimridirler
Kimi insanlar vardır eli açık
Bizler yargılar dururuz onları
Sonra bakarız ki hep yapmışız yanlış yargı

Eli açık cimri çıkar
Cimri olan eli açık
Hayatta yargılama kimseyi ne olacağı bilinmez
Senin de düşüncelerin yanlış çıkar

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 62 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!