“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 77 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 77
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Destan adlı şiirde söyleyici, tramvayda karşılaştığı bir yolcunun bakışından etkilenerek insanları dış görünüşüyle değerlendiren kişilerin eleştirisini yapmıştır.
Söyleyici: Şiirde konuşan, şairin sesini ve söyleyişini emanet ettiği kişi veya varlıktır. Her şiirde şair farkında olmaksızın bir söyleyici belirler. Söyleyicinin şiirdeki gerçekliğe bakışı, ses tonu, söyleyiş tutumu şiirin ahengini doğrudan etkiler.
Destan adlı şiirin söyleyicisi “ben” kişi zamirini kullanarak şiirde varlığını hissettirmektedir. Söyleyicinin hitap ettiği kişi arasındaki durum şiirin akışını etkilemektedir.
Mahlas: Divan şairlerinin şiirlerinde kullandığı takma ada denir. Divan şiiri geleneğinde mahlas, şairliğin şartlarından kabul edilmiştir.
Örnek
Kadrini seng-i musailâda bilip ey Bâkî
Durup el bağiayalar karşuna yaran saf saf
Yukarıdaki beyit divan şairi Bâkî’ye aittir. Beytin ilk dizesinde şairin mahlası yer almaktadır.
Tapşırma: Halk şiirinde âşıkların şiirin son dörtlüğünde takma ada yer vermelerine denir. Halk şiirinde tapşırma geleneği vardır. Zamanla birçok şairin asıl adı unutulmuş; takma ad, şairin gerçek adının yerini tutmuştur.
Örnek
Bakmaz mısın Karac’oğlan hâlına
Garip bülbül konmuş gülün dalına
Kadrin bilmeyenler alır eline
Onun için eğri biter menevşe
Yukarıdaki dörtlük halk şairi Karacaoğlan’a aittir. Dörtlüğün ilk dizesinde şairin adı yer almaktadır.
Şiirde Ahenk Unsurları
1. Ölçü (Vezin)
Şiirdeki ahenk unsurlarından olan ölçü; sözün, dizelerin hece sayılarına veya hecelerin ses değerine bağlı olarak uyduğu kalıba denir. Şiirdeki dizeler arasındaki ahenk ve uyum ölçüyle sağlanır. Türk şiirinde hece ölçüsü, aruz ölçüsü ve serbest ölçü olmak üzere üç çeşit ölçü kullanılmıştır.
a. Hece öiçüsü: Dizelerdeki hece sayılarının eşitliğine dayalı ölçüdür. Bir dizeyi oluşturan hece sayısı diğer dizelerde de aynıdır.
Türklerin millî ölçüsüdür. Ölçü; dizelerin hece sayılarına bağlı olarak yedili, sekizli, on birli, on dörtlü gibi kalıplardan oluşur. Kalıpları oluşturan dizelerdeki heceler belirli duraklara ayrılır. Durak, şiirin okunuşunda belli sayıda bir hece dizisinden sonra duraklanan yere denir. Beşli, altılı, kimi zaman yedili, sekizli kalıplarda durak olmaz. Duraklar kelimeleri bölmez. Hece sayısı çift olan şiirlerde durak genellikle dizeleri eşit böler (4+4=8). Hece sayısı tek olan dizelerde genellikle hece sayısı büyük olan durak önde, küçük olan durak sondadır (6+5=11).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 77 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap