Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 89

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 89

Benzeyen: Ağaçlar.
Kendisine benzetilen: Kurt.
Benzetme yönü: Kalın yapılı.
Benzetme edatı: Gibi.

2. Yalın Teşbih (Teşbihibeliğ): Benzeyen ve kendisine benzetilenin bulunduğu, benzetme yönü ile benzetme edatının bulunmadığı benzetmedir.

Örnek

Gül yüzlü bir âfetti ki her busesi lâle;
Girdik zaferin koynuna, kandık o visâle!
Yahya Kemal Beyatlı, Kendi Gök Kubbemiz
Benzeyen: Gül-buse.
Kendisine benzetilen: Yüz-lâle.

b. İstiare (Eğretileme): Benzetmenin asıl öğelerinden olan benzeyen ya da kendisine benzetilenden yalnızca biri ile yapılan benzetmedir.

Aralarında benzerlik ilgisi bulunan iki kelimeden biri diğerinin yerine kullanılır. Açık ve kapalı istiare biçiminde kullanılabilir.

1. Açık İstiare: Benzetme öğelerinden yalnızca kendisine benzetilenle yapılan istiare çeşididir.

“Allâh’a giden yolda meleklere karıştık!’
Bu dizelerde “şehitlik mertebesi” Allah’a giden yola benzetilmiş fakat benzeyen (şehitlik) söylenmemiştir. Sadece kendisine benzetilen durumundaki “Allah’a giden yol” söylenerek açık istiare yapılmıştır.
“Çözülen bir demetten indiler birer birer/’ dizesinde “kuş sürüsü””bir demet”e benzetilmiş, benzeyen söylenmeyerek açık istiare yapılmıştır.

2. Kapalı İstiare: Benzetme öğelerinden yalnızca benzeyenle yapılan istiaredir.

“Tutuşmuş ruhlarına bir damla gözyaşı sun’.’ dizesinde ruh somut bir maddeye benzetilmiş, benzeyen olarak ruh kullanılmış, kendisine benzetilen somut madde belirtilmemiştir.

c. Mecazımürsel (Ad Aktarması): Bir sözün, benzetme amacı olmaksızın başka bir sözün yerine kullanılmasıdır. Mecazımürsele düz değişmece de denir. İki kelime arasında herhangi bir benzerlik ilgisi yoktur.

İki kelime arasında parça-bütün, yazar-eser, iç-dış, sebep-sonuç gibi ilgiler bulunur.

Örnek

“Bırak, yorgun başları bu taşlarda uyusun.” dizesinde parça (baş) söylenerek bütün (gövde) kastedilmiş, mecazımürsel sanatı yapılmıştır.

ç. Teşhis (Kişileştirme): İnsan dışındaki varlıkları insan gibi düşünerek onlara insana özgü nitelikler kazandırma sanatıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 89 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!