Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 96

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 96

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Behçet Necatigil, Sahipsiz Gölge adlı şiirde Âşık Paşa’nın”Acı dirliğim isteyen/Tatlı dirilsin dünyada” dizeleriyle toplumdaki kıskançlığı dile getirmektedir. Zengin ve sağlıklı insanların yoksul ve hasta insanlara yönelik kibrini ise Yunus Emre’nin “Bir hastaya vardın ise/Bir yudum su verdin ise” dizeleriyle ifade etmektedir. Şiirde hırsların ve kavgaların boşuna olduğunu anlatmaktadır.

Sahipsiz Gölge adlı şiirde mitolojiden yararlanılmıştır. Şiirin üçüncü dizesinde adı geçen Tantalos, Olimpos’taki şölene davet edilir. Sofradaki nektarı gizlice insanlara ulaştırır, tanrıların sırlarını insanlara anlatır. Tanrılarca cezalandırılır. Tantalos’un cezası, altından suların, üstünden yemişlerin eksik olmadığı bir yerde sonsuza kadar kalmaya yazgılı olmaktır fakat Tantalos, su içmek için eğildiğinde sular çekilir, yemek için meyvelere elini uzattığında ağacın dalları yukarı kalkar. Tantalos nimetler içinde onlardan hiçbir şekilde yararlanamaz.

Şiirde anlatıcı, bulunduğu ortamın uyumaya çok elverişli olduğu hâlde uykunun ondan Tantalos gibi kaçtığını anlatmaktadır.
Şiirde kelimelerin yan ve mecaz anlamları kullanılarak çağrışım değerinden yararlanılmıştır.

Konularına Göre Şiir Türleri

a. Lirik şiir: Duygu ve düşünceleri coşkulu ve etkili bir dille anlatan şiir türüdür. Adını Eski Yu- nan’da lyre (lir) adı verilen sazdan almaktadır.
b. Epik şiir: Kahramanlık, yiğitlik gibi duyguları dile getiren şiirlerdir. Destanlar epik türde şiirlerdir. Epik şiirlerde insanın duygu ve heyecanlarını yönlendirme amaçlanır.
c. Satirik şiir: Kişileri, toplumu, bir durum veya düşünceyi açık ya da kapalı olarak eleştiren şiirdir.
ç. Didaktik şiir: Okuyucuyu çeşitli konularda bilgilendirmek, okuyucuya ders vermek amacıyla yazılan şiirlerdir. Bu tür şiirlerde şairin amacı bir düşünceyi okuyucuya telkin yoluyla benimsetmektir.
d. Pastoral şiir: Doda güzelliklerini, köy ve kır hayatını anlatan şiirlerdir.

Pastoral şiirin iki çeşidi vardır: Kır ve tabiat sevgisini anlatanlara idil, çobanların hayatını karşılıklı konuşmalarla anlatanlara eglog adı verilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 96 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!