Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15

doyumlu : Doymuş, doyumu olan. süreç : Aralarında birlik olan veya belli bir düzen veya psikososyal : Birbirini sürekli etkileyen psikolojik ve sosyal zaman içinde tekrarlanan, ilerleyen, gelişen olay ve etkilerin bütünü. hareketler dizisi.

İnsan İlişkileri Niçin Önemli? adlı metin, iletişimin insan ilişkilerindeki önemi ile ilgili bilgi vermeyi amaçlamıştır. Bu metinde iletişimin ne olduğundan, doğru ve etkili iletişimin hem bireyin hem de toplumun yaşam kalitesini artırdığından bahsedilmiştir. Öğretici bir nitelik taşıyan okuduğunuz metinde bilgiler doğrudan verilmiş ve nesnel bir anlatım tercih edilmiştir. İletişim adı verilen bilgi alışverişi, yaşamdaki önemli olaylardan biridir. Canlılar varlıklarını sürdürebilmek için iletişimde bulunmak zorundadırlar. İnsan diğer canlılardan farklı olarak, sürdürmekte olduğu iletişimleri inceleme ve geliştirme şansına sahiptir. İnsanları başarıya taşıyan iletişim ise doğru ve etkili olandır.

1. Okuduğunuz metinden alınan “Kimileri, en son söylenecek sözü ilk başta söylediklerinden başlarının sık sık derde girdiğini düşünürken, başkaları, az ve öz konuşmayı beceremediklerinden, sözü uzatarak karşıdakinin ilgisini yitirdiklerinden yakınırlar.” cümlesinde altı çizili kelime ve kelime gruplarının anlamlarını kullanıldıkları cümlelerin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap: İnsan anlatmak istediğini en açık en net şekilde ifade etmeyi bilmelidir. Yoksa yaşayacağı durum karşıdakini sıkmaktan ileri gitmeyecektir. Bu yüzden kelimelerin en açık halini ve düşündüklerinizin özünü yansıtacak kullanımlara yönelmeniz gerekmektedir.

2. “Toplumsal sonuçların altında bireysel davranışlar yatar; sosyal gerçek, bireyin kişisel yaşamından geçerek biçimlenir.” ifadesinden ne anladığınızı günlük yaşamınızdan örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: İnsanlar toplum içinde saygı ve sevgi çerçevesinde yaşamlılar. Bunun için de yaşadıkları toplumun değer yargılarını bilmeleri ve bunlara göre yaşamayı seçmeleri gerekir. Ben eğer toplumda bana saygı duyulmasını istiyorsam o zaman toplum içinde benden büyüklere saygı duymayı bilmeliyim.

3. Okuduğunuz metne göre demokratik bir toplum meydana getirmek için neler yapılmalıdır?

  • Cevap: Önce düşüncelere saygı göstermeyi bilmeliyiz. Ardından insanlarla doğru iletişim kurmayı becermeli ve insanlarla yapıcı bir düşünce paylaşımını becerebilmeliyiz. Çünkü demokratik toplum sağlıklı iletişim kurabilen insanların olduğu yerde gelişecektir.

4. Metne göre doyumlu bir yaşamın koşulu nedir?

  • Cevap: Doyumlu yaşamı gerçekleştirme yönünde en önemli araç, iletişimdir. İletişim olmazsa doyumlu bir yaşamda olmaz.

5. İletişim becerileri yetersiz olan bir kişinin toplumsal yaşamda hangi sıkıntıları yaşayabileceğini metinden hareketle söyleyiniz.

  • Cevap: Kendini ifade edemez, sosyalleşemez, kendi düşünceleri olamaz, Kendine doyumlu bir yaşam kuramaz.

6. Bir metin yazarken düşünceyi geliştirebilmek için çeşitli yollara başvurulabilir. Bir sözcüğün, terimin ne anlama geldiğini belirtmek; iki durum, olay, kavram, gözlem arasındaki benzerlik ve karşıtlıkları kullanmak; başkalarının tanıklığından yararlanmak; deney ve gözlem sonuçlarını sunan istatistiklere yer vermek bunlardandır. Buna göre okuduğunuz metinde, yukarıda bahsedilen düşünceyi geliştirme yollarından hangilerinin kullanıldığını belirtiniz. Bunların kullanımının metne nasıl bir katkı sağladığını açıklayınız.

  • Cevap: İletişim ile demokratik bir toplum ve doyumlu yaşam ile iletişimin bağlantısı gibi birbirlerini etkileyen iki olgu karşılaştırılmış aralarındaki bağ anlatılmıştır.

7. Metnin konusunu belirleyiniz.

  • Cevap: İletişimin doyumlu bir yaşamda oynadığı rol.

8. Metnin ana düşüncesi ile yardımcı düşüncelerini belirleyip bunları aşağıdaki şemalara yazınız.

  • Cevap:

Ana Düşünce: İyi bir iletişim doyumlu yaşamın anahtarıdır.
Yardimci Düşünceler: Doyumlu yaşam ve iletişimin ilişkisi, iletişim ile demokrasinin aralarındaki bağ.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 15 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap