Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 18

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 18

Dilin Önemi adlı metin, dilin bireyin yaşamındaki yeri ve toplum için önemi konusunda bilgi vermeyi amaçlamıştır. Bu metinde dilin tanımı verilmiş; duygu ve düşüncelerin dille iç içe olduğundan, bir toplumun yaşamının her yönünün dile yansıdığından kısaca söz edilmiştir.
Okuduğunuz metin öğretici bir nitelik taşıdığı için kelimeler genellikle gerçek anlamıyla kullanılmış, metinde söz sanatlarına ve mecazlı ifadelere pek yer verilmemiştir. Dil, her türlü iletişimin temelidir. Dil duygularımızı, düşüncelerimizi, inançlarımızı, kültürümüzü yansıtan bir aynadır. Bu nedenle ulusu ulus yapan unsurların başında dil gelir. Dil; toplumla birlikte sürekli olarak değişir, gelişir ve kendini yeniler.

1. Okuduğunuz metinden alınan Konfüçyüs’ün “Bir ülkeyi yönetme görevini bana verseler, hiç kuşkusuz dili gözden geçirmekle başlarım.” cümlesinde altı çizili kelime grubunun anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap: Konfüçyüs: “Bir ülkeyi yönetme görevini bana verseler, hiç kuşkusuz dili gözden geçirmekle işe başlarım.” diyor. “Çünkü dil yetersizse sözcükler anlaşmayı sağlayamaz, düşünce anlatılamaz. Ödevler gereğince yapılamaz; töre, kültür bozulur. Töre, kültür bozulursa hukuk yanlış yola sapar

2. Metinde dil, hangi özelliğinden dolayı çimentoya benzetilmiş olabilir?

  • Cevap: Bir çimento gibi birleştirici özelliği olmasından dolayı benzetilmektedir.

3. Metinde geçen “Dil bir yerde toplumsal yaşayışın, kültürün aynasıdır” cümlesiyle ilgili düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Bir toplumun dili, o toplumun aynasıdır. Her şey kendini dilde gösterir. Bir toplumun hangi alanlarda daha gelişmiş olduğu, o toplumun diline yansır. Örneğin bilim, sanayi, teknoloji üreten toplumlar, kullandıkları kavramları diğer toplumlara aktarır. Bu bize, dilin kültürle olan ilişkisini açıklar. Toplumlar arası kültür alışverişi kendisini dilde de gösterir. Teknoloji, iletişim, bilim gibi alanlarda dilimizdeki yabancı sözcüklerin yer edinmesinin sebebi de budur.

4. Metinden çevresel koşulların dili etkilemesi ile ilgili örnekler bulunuz. Siz de günlük yaşamınızdan buna benzer örnekler söyleyiniz.

  • Cevap: Metinde yer alan “Türklerde, günlük dilde, ‘ekmek parası’, ‘ekmeğini taştan çıkarmak’, ‘ekmeğiyle oynamak’ gibi deyimler kullanılır. (…) Eskimolar tanrılarına yakarırken, ondan günlük balıklarını vermesini isterler” gibi kısımlar buna örnektir. Mesela balığa çıkanlara rast gelsin denir. Bunun yanında tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır denilerek günlük yaşamda tatlı iletişim kurmanın önemi vurgulanır.

5. Okuduğunuz metinden hareketle metnin konusunu ve ana düşüncesini belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin konusu dilin toplumlar için önemi ve toplum yaşamında dilin yeridir. Ana düşünce ise dile verilmesi gereken önemdir.

6. Metinde kullanılan anlatım biçimi ve düşünceyi geliştirme yollarını bularak aşağıdaki şemalara yazınız.

  • Cevap:

ANLATIM BİÇİMİ

  • Cevap: Açıklama anlatım biçiminden faydalanılmıştır. Çünkü bu metinden de görüleceği üzere okura dil hakkında bilgilendirici bir görüş sunulmaktadır.

DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARI

  • Cevap: Örnek gösterme ve tanımlama gibi düşünceyi geliştirme yolu kullanılmıştır.

7. Okuduğunuz metinde yazar, düşüncelerini aktarırken kişisel görüşlerine yer vermiş midir? Metinden örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Evet vermiştir. Çünkü dilin toplum için önemini kendi görüşleri doğrultusunda okuruna aktarmaktadır. Örneğin: “Bir ulusun yaşayış biçimi, değerleri, inançları, gelenekleri, görenekleri kısacası kültürü diline yansır. Dil bir yerde toplumsal yaşayışın, kültürün aynasıdır.” diyerek kendince bir açıklamaya girişmiştir.

8. Aşağıdaki okuduğunuz metinden alınmıştır. Bu cümledeki noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını bulup bunları aşağıdaki şemalara yazınız.

  • Cevap:

Nokta ( . )  Cümlenin sonuna konur: Türk Dil Kurumu, 1932 yılında kurul­muştur.
Virgül ( , ) Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur
Noktalı Virgül ( ; ) Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur:

9. Okuduğunuz metinden ünlüler ile ilgili ses olaylarına örnekler bulunuz. Bulduğunuz örneklerin altını çiziniz.

  • Cevap: Konfüçyüs, “Bir ülkeyi yönetme görevini (kaynaştırma ünsüzü vardır) bana verseler, hiç kuşkusuz dili gözden geçirmekle başlarım,” diyor.(de-yor: diyor ünlü daralması vardır) “Çünkü dil yetersizse sözcükler anlaşmayı sağlayamaz, düşünce anlatılamaz. Ödevler gereğince(gerek-ince: gereğince ünsüz yumuşaması vardır) yapılamaz, töre, kültür, bozulur. Töre, kültür bozulursa hukuk yanlış yola sapar. Bu durumda şaşkınlığa kapılan halk, ne yapacağını, işin nereye varacağını kestiremez. İşte bunun içindir ki, hiçbir şey dil kadar önemli değildir.”

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 18 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!