Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Aşağıdaki çalışmaları “Aydın-Antalya Arası” adlı metni esas alarak yapınız.

“Aşağıdaki çalışmaları “Aydın-Antalya Arası” adlı metni esas alarak yapınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki çalışmaları “Aydın-Antalya Arası” adlı metni esas alarak yapınız.

Soru: Aşağıdaki çalışmaları “Aydın-Antalya Arası” adlı metni esas alarak yapınız.

  • Cevap: 

1. “Bu dokumadan etekler yapsa Alanya kadınları ve bunlar yerli dokuma olarak yayılsa, Avrupa parmağını ısırır vallahi.” cümlesindeki altı çizili sözle ne anlatılmak istenmiştir?

  • Cevap:

Parmağını ısırmak bence tahminim olarak çok beğenmek hayran kalmak anlamındadır. Sözlük anlamına baktığımızda ise:

“Büyük şaşkınlık duymak, hayrete düşmek” anlamına geldiğini görürüz. 

2. Ulaşım imkânlarının artması “Aydın-Antalya Arası” gibi metin türlerinin yaygınlaşmasına nasıl bir katkı sağlamıştır?

  • Cevap: Ulaşım imkanları sayesinde yazarlar daha rahat yolculuk yapmaya başlamışlar. Bu da gezi yazısı türünde eserlerin artmasını sağlamıştır.

3. Yazarın metinde belirtilen bölgeleri anlatmasının amacı nedir?

  • Cevap: Okurlarına gezdiği gördüğü yerlerin tarihi ve doğal güzelliklerini kültürel dokusunu en iyi şekilde kendi penceresinden sunma isteğidir.

4. Metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde ana düşünce Ege ve Antalya’nın muhteşem doğal ve tarihi zenginliklerini tanıtmaktır. Yardımcı düşünceler ise Antalya-Aydın Yolunun anlatıldığı yerler, Denizli’deki tarihi ve doğal yerler, Antalya ve özellikle Alanya’nın geçimişi ve bugünün tanıtıldığı kısımlardır.

5. Metinde Antalya anlatılırken hangi anlatım biçimleri kullanılıyor? Bu anlatım biçimlerine metinden örnekler bularak bunların metne katkısını belirleyiniz.

  • Cevap: Yazar özellikle açıklama ve betimleme gibi anlatım biçimlerinden faydalanmaktadır. Bu kısımlara örnek cümleleri şöyle sıralayabiliriz: “Toroslar’ın ak gölgeleri önünde masmavi denize; sarılı, yeşilli, kırmızılı çizgiler çizen kayalıklara bakmaya, ağaçlarında yüz binlerce portakal, limon, turunç sarkan narenciye bahçesini görmeye, motorla Düden Şelalesi’nin önünden geçmeye iki gün de yetmez” / “Bayramdan bayrama Antalya’ya bir turistik sefer yapılır.”

6. Siz bir fotoğrafçı olsaydınız; metindeki fotoğraflardan başka bu metnin hangi bölümlerine, nasıl fotoğraflar eklerdiniz?

  • Cevap: Ben olsam Olimpos’u, Manavgat Şelalesi’ni ve Denizli Horozunu sembol oldukları için fotoğraflar ve yazıya eklerdim.

7. Metinde kullanılan benzetme örneklerini bulunuz ve siz de daha önce gezdiğiniz yerlerle ilgili benzetmeler yapınız.

  • Cevap: Akdeniz’in en güzel Rivyera’sının Türkiye’de bulunduğunu dünyaya bildirmek, boynumuzun borcu. / Akşam güneşinde Pamukkale bir buzdağı gibi parlıyordu. Benim benzetmem şöyle olurdu: Nevşehir tıpkı tarihin bir aynası gibiydi.

8. Azra Erhat’ın “Antalya Türkiye’nin turistik bir merkezi olmak için saatinin gelmesini henüz bekler durur. Antalya’da kaldığım dört gün içinde üç-dört tanesi otelde, bir defa da müzede bir turist grubuna rastladım, o kadar.” sözlerini söylediği tarihin 1957 olduğu göz önüne alındığında Antalya’nın günümüzde turizm açısından geldiği nokta konusunda neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Geçmişten günümüze elbette çok değişti. Turizmin başkenti haline geldi. Artık senede milyonların ziyaret ettiği bir yer haline geldi Antalya. Ulaşım, konaklama ve hizmet alanlarındaki tesisler ve insan kalitesi her geçen gün arttı ve artmaya devam etmektedir.

9. Yazarın Alanya’yla ilgili verdiği bilgiler nelerdir ve yazar, orada nelerden etkilenmiştir?

  • Cevap: Alanya’nın özellikle Anadolu Selçukluları zamanında Kışlık Başkent olarak kullanılması gibi tarihi bilgiler vererek hem tarihi hem kalenin yapısı hem de muhteşem denizi ile ilgili bilgiler verilmektedir.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 82 Cevapları (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap