“Okuduğunuz bir roman, hikâye veya şiirle ilgili eleştiri yazısı yazınız. Eleştiri yazısını yazarken incelediğiniz metinlerden yararlanınız. Yazılan eleştirileri sınıf ortamında değerlendiriniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Okuduğunuz bir roman, hikâye veya şiirle ilgili eleştiri yazısı yazınız. Eleştiri yazısını yazarken incelediğiniz metinlerden yararlanınız. Yazılan eleştirileri sınıf ortamında değerlendiriniz.
Soru: Okuduğunuz bir roman, hikâye veya şiirle ilgili eleştiri yazısı yazınız. Eleştiri yazısını yazarken incelediğiniz metinlerden yararlanınız. Yazılan eleştirileri sınıf ortamında değerlendiriniz.
- Cevap:
SULTANI ÖLDÜRMEK – AHMET ÜMİT
Ahmet Ümit’in “Sultanı Öldürmek” romanı hazin bir aşk hikâyesi ile bir cinayeti arka fonda Fatih Sultan Mehmet dönemini kullanarak anlatan bir roman. Müştak Serhazin İstanbul’da bir üniversitede tarih profesörüdür. Müştak amca sevgilisi tarafından bir mektup bırakılarak terk ediliyor. Yıllar sonra sevgilisi bir gün Müştak’ı arayıp İstanbul’da olduğunu söyleyip birlikte akşam yemeği yemek için evine davet ediyor. Bu davetin şokuyla Müştak beyin psikojenik füg hastalığı nükseder ve birkaç saat hafızasını kaybeder. Kendine geldiğinde eski sevgilisinin eski apartmanındaki evine doğru merdivenlerden çıkar bir halde bulur kendini. İçeri girmeye korksa da yüzleşmesi gereken bir ceset onu orada içinden çıkılmaz bir duruma sürükler. Nüzhet, sapında Osmanlı’nın ulu padişahı Fatih Sultan Mehmed’in tuğrası bulunan ve Müştak’ın ona uzun yıllar öne hediye ettiği bir mektup açacağıyla boynundan aldığı darbeden sonra ölmüştür. Bundan sonra devreye cinayeti kimin işlediğinin araştırılması ve Komiser Nevzat girer.
Kitapta oldukça zengin ve geçmişle harmanlanmış bir konu var. Cinayeti kimin işlediği araştırılırken sık sık geçmişe, Fatih Sultan Mehmet zamanına dönülüp tarihî bilgiler verilmesi sıkıcı olmuş ve olayların akışını bölmüş, yer yer asıl olayın yani cinayet meselesinin önüne geçmiş. Ama buna rağmen Müştak’ın iç dünyası ve ruh hâli gayet başarılı bir şekilde yansıtılmış.
Ahmet Ümit zaman zaman okuyucuyu tarih bilgisiyle sıksa da ortaya başarılı bir roman koymuş diyebilirim.
“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cem Yayınları Sayfa 246 Cevapları” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap