Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 131

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 131

İslamiyet’in Kabulünden Önceki Türk Destanları

Altay-Yakut Dönemi

Yaratılış Destanı: Altay Türklerine ait bu destanda evrenin yaratılışı, evrendeki nizam, iyilik ve kötülüğün kaynakları anlatılır.

Saka Dönemi

Alp Er Tunga Destanı: MÖ VII. yüzyılda yaşamış Saka Hükümdarı Alp Er Tunga’nın İranlılarla olan mücadelesinden doğan bir destandır. Şehname’nin yazarı Firdevsi, eserinde Türk-İran mücadelelerini anlatırken Alp Er Tunga’yı Afrasyap (Efrasiyap) adıyla anar. Bir hile ile öldürülen Alp Er Tunga adına söylenen bir saguyu XI. yüzyılda Kâşgarlı Mahmud yazıya geçirmiştir.

Şu Destanı: Makedonyalı İskender’in MÖ IV. yüzyılda sefere çıkması, Türk yurdu üzerine gelmesi, Türk Hükümdarı Şu’nun doğuya çekilmesi, İskender’in Türk yurdundan ayrılışının anlatıldığı destandır. XI. yüzyıla kadar Türkler arasında yaşayan bu destanın konusundan Kâşgarlı Mahmud, Dîvânu Lugâti’t-Türk’teTürkmen sözcüğünün açıklamasında söz etmiştir.

Hun-Oğuz Dönemi

Oğuz Kağan Destanı: Oğuz Kağan’ın hayatı etrafında şekillenen destandır. Destanda anlatılan Oğuz Kağan’ın MÖ II. yüzyılda hüküm süren Hun Hükümdarı Mete olduğuna dair görüşler olmak-la birlikte tarih boyunca bütün Oğuzların ve hükümdarlarının maceralarını şahsında toplayan bir sembol olması da ihtimaller içinde yer alır. MÖ II. yüzyılda oluşmaya başladığı anlaşılan Oğuz Kağan Destanı XIII. yüzyılda yazıya geçirilmiştir.
Oğuz Kağan Destanı; Türklerin yerleşik hayata geçmedikleri, atlı göçebe kültürün, mitolojik inanç ve düşüncelerin hâkim olduğu Destan Dönemi ürünüdür. Destanda Oğuz Kağan; doğumundan itibaren kırk gün içinde büyüyüp gelişir, halka sıkıntı veren gergedanı öldürür, seferlerle ülkeleri fetheder. Oğuz Kağan; yanında tecrübeli, asil, akıllı, düşünceli insanlar bulunduran ve bu kişilerin öğüdünü tutan, ihtiyarlayınca da yurdunu oğulları arasında paylaştıran bir Türk hükümdarıdır.
Toplumun inancı ve yaşantısıyla şekillenen destan motiflerine Oğuz Kağan Destanı’nda sıkça rast- lanmaktadır. Işık, at, rüya, kurt, ok ve yay gibi motifler dönemin zihniyetini yansıtması açısından önemli unsurlardır:
“Tan ağarıyordu ki, çadıra ışık daldı.
Bir erkek kurt göründü, ışıkta soluyarak!”

Göktürk Dönemi

Bozkurt Destanı: Çin kaynaklarında iki farklı rivayetle anlatılan destanda, yok olmak üzere olan Göktürklerin yeniden güçlenmesi ve bir bozkurdun “Anne Kurt” olarak rolü anlatılır.

Ergenekon Destanı: XIII. yüzyılda yazıya geçirilen eserde Göktürklerin Ergenekon denilen yerde dört yüz yıl kalmaları ve demir bir dağı eriterek buradan çıkışları anlatılır.

Uygur Dönemi

Türeyiş Destanı: Göktürklerin Bozkurt Destanı ile benzerlik gösteren bu eserde Uygurların bir kurttan türeyerek çoğalmaları anlatılır.

Göç Destanı: TüreyişDestanı’nın devamı olarak kabul edilen bu destanda Uygurların Doğu Türkistan’a göç edişleri anlatılır. Destanın eski Çin ve İran kaynaklarında yazıya geçirilmiş, birbirine yakın varyantları vardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 131 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!