Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 15

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 15

kendisiyle ilgilenenlere hitap eden ‘bilgi’ olmaktan çıkarak artık geçmişte kalan bir zamanda ve bir mekânda, birileri tarafından yaşanmış, sebepleri ve sonuçları olan, herkese hitap edebilen / herkese ait olan bir bilgi hâline gelmektedir.

Salt bilgi olarak tarih, soyut ve insansızdır. “Tarihin en güzeli bile maddeden yoksundur. Oldum olası biraz soyuttur tarih.” diyen Alain, Edebiyat Üstüne Söyleşilerde yer alan bu cümleleriyle insansız tarihin soğuk bir bilgi yığını olduğuna vurgu yapmaktadır. Fakat bu soyut ve soğuk yapı, edebiyat sanatı sayesinde insanın fizyolojik, sosyolojik ve psikolojik boyutlarıyla birlikte hayatın bütün ayrıntılarını yüklenerek etki alanını genişletmekte, insanın sıcaklığını, yaşanmışlık değerini kazandırarak hissedilebilir, öğrenilebilir ve aktarılabilir, dolayısıyla etrafında toplanılabilir bir bilgi olmasına imkân kazandırmaktadır.

Tarihi insanlı, bu anlamda da yaşanmış kılan ve somutlaştıran, edebiyat sanatının canlandırma kabiliyetidir. Edebiyat / roman, zaman bilgisine odaklanmış bu soyut bilgiyi biçtiği beden ve ruhla, birincil kaygısı estetik olan bir kurgu dünyaya dönüştürmüştür. Bu kurgu dünya ‘tarih’ olanın yeni ve şahsi bir yorumudur. Edebiyat sanatı tarihe boyutlar kazandırırken ‘farklı tarihler’ düşüncesini de ileri sürmektedir. Zira tarih belgelere dayandırılmış bir bilgi olmasına rağmen her tarihî belgeye, olaya, kişiye yaklaşım, tarih olana eklenmiş yeni bir boyuttur. “Tarihin kurulmasında yorum vazgeçilmez bir rol oynadığından ve var olan hiçbir yorum bütünüyle nesnel olmadığı için..” diyerek tarih yazımının bile bir yorum olduğuna dikkat çeken Carr, bu hâliyle tarihin sanatı besleme gücünü düşündürmektedir. Belgeler ve olgular etrafında yorumlar yapan tarihçi gibi malzemesini tarihten seçen sanatçı da yorumlar üretmektedir. Fakat tarihçinin uzattığı ışıkla bir gerçeklik / olgu hâlini alan tarih bilgisi, yazar yaklaştığında insanın ve hayatın sıcaklığını kazanmaktadır.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Edebiyat-Tarih İlişkisi

Tarih, edebiyatın yararlandığı alanlardan biridir. Sanatçı, konusunu veya ilhamını tarihten alan bir eser oluştururken dönemin gerçekliğini araştırır ve ona uygun yazar. Bunu yaparken bilgilendirmekten çok yaşanmışlık duygusu uyandırmayı amaçlar. Tarihî kişilikleri ve olayları bire bir aktarmak yerine kurgusal unsurlarla bezeyerek anlatır. Böylece tarihî gerçeklik, edebî metinlerde yeniden yorumlanır.

Tarihî bir belgenin ait olduğu zamanın belirlenmesinde, gerçekliğinin sorgulanmasında -temelde edebiyatın alanına giren- yazı tipi, kelime varlığı, dilin kullanım özelliği gibi ölçütlerden yararlanılır. Edebî metinlerde kullanılan yabancı kelimelerden hareketle bir milletin tarih içinde farklı topluluklarla ve milletlerle olan ilişkisinin düzeyi hakkında fikir sahibi olunabilir.
Yazıldığı zamanın sosyal ve siyasi yapısını, hayat anlayışını yansıtan edebiyat ürünleri tarihî bir dönemin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur. Bir milletin tarihindeki değer yargıları, gelişmişlik düzeyi, düşünce ve hayat tarzındaki değişiklikler edebiyat metinleri aracılığıyla izlenebilir. Millî bir tarih bilincinin ve sevgisinin oluşmasında ve yaşatılmasında edebiyat ürünleri önemli bir rol oynar.

1. Tarihin Edebiyata, Edebiyatın Tarihe İhtiyacı adlı metne göre insan topluluklarını millet yapan değerler nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Metne göre insan topluluklarını millet yapan değerlerin başında dil ve tarih birlikteliği gelmektedir. Ortak bir dilin konuşulması ve tarihsel bir birliğin paylaşılması, insan topluluklarını bir millet olarak tanımlar. Bu değerler, milletlerin kendilerine özgü kültürlerini, sanatlarını, edebiyatlarını, geleneklerini ve inanç sistemlerini oluşturmasına olanak tanır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 15 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!