Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 201

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 201 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 201

Tuzsuz Deli Bekir, Tulumbacılar gibi tipler de vardır. Bu oyunlar Karagöz oyunlarından farklı olarak gerçek oyuncularla oynanır; sahnesi, kişileri daha çok ve hareketlidir. Yanlış anlamalar, söz oyunları ve ağız taklitleri güldürü ögesinin temelini oluşturur. Müzik de bu oyunların önemli bir unsurudur.

Orta oyunu dört bölümden oluşur: Giriş (mukaddime), muhavere, fasıl, bitiş.

Giriş bölümünde zurnacının çaldığı Pişekâr havası eşliğinde Pişekâr sahneye gelir. Seyirciyi selamlar ve oynanacak oyunun adını bildirir.

Muhavere bölümü arzbar ve tekerleme denilen iki kısımdan oluşur. Arzbar, Kavuklu ile Pişekâr’ın birbirlerini yanlış anlamaları biçiminde gelişen söyleşmeden oluşur. Tekerlemede ise Kavuklu genellikle gerçek dışı bir olayı başından geçmiş gibi anlatır. Daha sonra, Pişekâr’ın gerçekmiş gibi dinlediği bu olayın bir rüya olduğu anlaşılır.

Fasıl, orta oyununun asıl konusunu içeren bölümdür. Bu bölümde olaylar genellikle iki şekilde gelişir. Birincisinde olay, Kavuklu’nun iş araması ve Pişekâr’ın ona bir iş bulması şeklinde gelişir. İkincisinde ise olay, mahalleye ev bulmak için gelen zennelere Pişekâr’ın ev bulması, zennelerin eve yerleşmeleri ve diğer tiplerin olaya dâhil olmaları şeklinde gelişir.

Bitişte genellikle Pişekâr bazen de diğer tiplerden biri seyirciden oyun sırasında yapılan hatalardan dolayı af diler, bir sonraki oyunun adını ve oynanacağı yeri bildirir.

Geleneksel Türk tiyatrosunda Abdürrezzak, Abdi Efendi, Küçük İsmail, Kel Hasan, Zenne Tevfik Bey, Naşit Bey, Kavuklu Hamdi ve İsmail Dümbüllü tanınmış orta oyunu sanatçılarındandır. Mahalle Baskını, Sandıklı, Kır Kahvesi, Hamam, Eskici Abdi, Bağdat’tan Mektup, Süpürgeci Hasan Ağa ve Bahçe Sefası ise ünlü orta oyunlarındandır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Sandıklı adlı orta oyunu metninde geçen “Bir sanat var, bilmem becerebilir misin? Senin için biçilmiş kaftan. Hem de bir baltaya sap olursun.” cümlesindeki deyimlerin anlamlarını metindeki bağlamlarından hareketle tahmin ediniz. Tahmininizin doğruluğunu kaynaklardan yararlanarak kontrol ediniz.

  • Cevap:

– Biçilmiş kaftan:

  • Tahminim: Tam olarak uygun
  • Sözlük anlamı: Bütünü ile uygun, elverişli

– Bir baltaya sap olmak:

  • Tahminim: İş sahibi olmak
  • Sözlük anlamı: Belli bir iş sahibi olmak

2. Sandıklı adlı orta oyunu metninin anlam özelliklerini etkileyen kültürel unsurları belirleyiniz.

  • Cevap:

– El öpen çocuklara para verilmesi

– Rüya tabir ettirmek

– Zorda olana yardım etmek (iş bulmaya yardım edilmesi)

Metinde geçen deyimler

– O dönemin giysileri: Cepken, entari, ceket, şalvar.

3. Metnin temasını ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap:

4. Metnin bölümlerinde anlatılanları aşağıdaki tabloya kısaca yazarak metnin dramatik örgüsünü belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin teması işsizlik, konusu ise Pişekâr’ın iş arayan Kavuklu’ya yardım etmesidir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 201 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!