Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 23

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 23

Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı

XIX. yüzyıldan itibaren Türklerin yaşamının hemen her alanında yoğun biçimde Batı uygarlığının etkisi görülür. Tanzimat’la başlayıp Servetifünun, Fecriati ve Millî Edebiyat’la devam eden; Cumhuriyet Dönemi’nde gelişen ve günümüzde de varlığını sürdüren edebiyata Batı etkisinde gelişen Türk edebiyatı adı verilmektedir. Bu dönemde her türlü konu şiir, hikâye, roman gibi türlerle işlenmiştir:

Usanmaz kendini insan bilenler halka hizmetden
Mürüvvet-mend olan mazlûma el çekmez iânetden

Bir gün, bir öğle üstü idi. Kahvenin çardağı altında oturuyorduk. Bizim Mehmet Ali, Bekir Çavuş, Salih Ağa ve Muhtar, hep orada idiler. Bahis, harp üzerine ve onun akıbetlerine dairdi. Onlara, İstanbul’un dört devletin askeri işgali altında olduğunu, İzmir’in ta Bursa’ya kadar Yunanlılar tarafından istila edildiğini, Adana’dan henüz Fransızların el çekmediğini, Urfa’da, Antep’te kanlı olaylar cereyan etmekte olduğunu haber veriyor ve her birinin yüzüne ayrı bir dikkatle bakıyordum.

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

âb-ı revân: Akarsu. iânet: Yardım.
mürüvvet-mend: 1. İnsanlık sahibi. 2. Cömert, iyiliksever.
müyesser olmak: 1. Kolaylıkla olmak. 2. Nasip olmak.
revân: Yürüyen, akan, giden. ser-keşlik: Dikbaşlılık, itaatsizlik, inatçılık.
serv: Servi ağacı (mecazen uzun boylu sevgili)

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Türk Edebiyatının Tarihî Dönemleri

Türk Edebiyatının Tarihî Dönemleri adlı metinde Türk Edebiyatının dönemlere ayrılmasında etkili olan unsurlardan bahsedilmiş ve Türk edebiyatının ana dönemleri (İslamiyet’in kabulünden önceki dönem, İslamiyet etkisinde gelişen dönem, Batı etkisinde gelişen dönem) üzerinde durulmuştur. Metinde bu dönemlere ilişkin bilgilerin yanı sıra dönemlerin temel özelliklerini yansıtan örnek metinlere yer verilmiş, Türk edebiyatının tarih içinde gösterdiği değişim ve gelişim sezdirilmeye çalışılmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 23 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!